Politika 17.12.2018.

OPOZICIONARI LJUTI “Glupost je dvije godine prije izbora objaviti kandidaturu”

ČITANJE: 3 minute

Banjalučki odbor Partije demokratskog progresa sinoć je, bez konsultacija sa ostalim članicama opozicionog bloka, najavio da će Draško Stanivuković biti njihov kandidat za gradonačelnika Banja Luke na idućim lokalnim izborima, tvrde u opoziocinim partijama.

Bez stava ostalih članica Saveza za pobjedu, PDP je sinoć najavio Stanivukovićevu kandidaturu, što je izazvalo negodovanje u ostalim opozicionim partijama, a pogotovo u SDS-u, koji odranije “polaže” pravo na kandidata za gradonačelnika.

– Osim što je neozbiljno dvije godine prije izbora, izlaziti sa kandidaturom, još neoozbiljnije je to uraditi bez ikakvih konsultacija sa navodnim koalicionim partnerima. Ovo je dovođenje pred svršen čin, i to u situaciji kad, s obzirom na nedavni poraz na republičkom nivou, gotovo i da ne postoji entuzijazam za dugotrajnu izbornu kampanju. Pored toga, sporno je i to što je u cijeloj priči ima dosta i nepotizma, s obzirom na to da je kandidaturu “izbacio” Stanivukovićev tetak Igor Crnadak, koji je u bliskim familijarnim odnosima sa porodicom Stanivuković – tvrde sagvornici portala Srpskacafe.

Kako ističu, umjesto kandidature, Stanivukoviću bi bilo bolje da objasni zašto je, nekoliko mjeseci uoči izbora, pokret “Bolje” registrovao kao političku organizaciju.

– Svima nama je bilo dobro poznato da je još u junu proše godine Stanivuković u tajnosti registrovao “Bolje” kao političku organizaciju, i to na tuđe ime, u trenutku dok se javno predstavljao kao predsjednik tog pokreta, u namjeri da napravi rezervnu varijantu ukoliko njegova frakcija u PDP-u ne bude imala dovoljno glasova. I svi smo prešli preko toga, radi mira u kući. Međutim, ovi, posljednji potezi, u kojem se praktično jednostrano najavaljuje njegova kandidatura, natjeraće nas da od njega javno zatražimo da se izjasni zašto ponižava ostale opozicione partije i faktički ih tjera da pristanu na njegove uslove – tvrde sagovornici ovog portala.

Šef banjalučkog SDS-a: Šokirani zbog kandidature Stanivukovića

Predsjednik banjalučkog odbora SDS-a Mladen Kajkut izjavio je da je PDP sinoć, bez konsultcija sa njima, ali i ostalim opiozicionim partijama, izišao sa kandidaturom Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banja Luke.

– Kao gost sam bio prisutan na jučerašnjoj konvenciji Gradskog odbora PDP-a i bio sam iznenađen kada je saopšteno da će Stanivuković biti kandidat za gradonačelnika. Mislim da su to stvari koje bi trebalo da se usaglase na nivou predsjednika stranaka – rekao je Kajkut za Insajder.in.

Prema saznanjima Insajdera, odluka Gradskog odbora PDP-a u Banjaluci da novoizabranog predsjednika tog odbora proglasi kandidatom za gradonačelnika na sljedećim lokalnim izborima potpuno je šokirala SDS, saznaje Insajder.

Kako za ovaj portal otkrivaju odlično obaviješteni izvori iz vrha najveće opozicione političke partije u RS, niko iz rukovodstva SDS-a prethodno nije bio obaviješten od njihovih koalicionih partnera iz PDP-a da će na jučerašnjoj konvenciji Gradskog odbora te stranke Stanivuković biti promovisan u kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

– Ranije je iz PDP-a bilo najavljeno da će Stanivuković preuzeti upravljanje banjalučkim PDP-om, ali niko nije imao pojma da će PDP juče, skoro dvije godine prije održavanja lokalnih izbora, dovesti cijelu opoziciju pred svršen čin proglašavajući Stanivukovića kandidatom za gradonačelnika Banjaluke. To, sasvim sigurno, nije bio potez u duhu dobre saradnje sa SDS-om čiji vrh ni na koji način nije bio konsultovan oko te priče – ističu izvori Insajdera.

(Srpskacafe, Insajder)