Vijesti 29.05.2019.

OPREMA ZNAČAJNO UNAPRIJEDILA PRAKSU Duplo više novca za obuku učenika za rad u privredi

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa ministarom provjete i kulture RS Natalijom Trivić, posjetio je Školu učenika u privredi, povodom realizacije novog gradskog programa opremanja stručnih kabineta srednjih stručnih škola, s ciljem što efikasnijeg osposobljavanja za rad u privredi.

Zahvaljujući ovom programu, Škola učenika u privredi dobila je savremeni softver za obuku tekstilnih tehničara, identičan onom koji koriste proizvodna preduzeća.

Tokom posjete, Radojičić je ukazao da je Gradska uprava prošle godine pokrenula ovaj program, i to upravo na prijedlog privrednika, angažovanih u Savjetu za privredu.

-U okviru programa, opremaju se kabineti srednjih stručnih škola sa opremom, koja im je neophodna za izvođenje praktične nastave. Škole su se mogle prijaviti na javni poziv za dodjelu sredstva, a jedna od njih je i bila i Škola učenika u privredi sa projektom za nabavku opreme za praksu učenika tekstilnog smjera – rekao je Radojičić.

Sa pozitivnim iskustvom iz prošle, ove godine, kako je rekao –Grad je udvostručio podsticajna sredstva za opremanje kabineta srednjih stručnih škola.

-Škole će ove godine za ove svrhe imati na raspolaganju  200.000 KM i moći će se sa svojim programima prijaviti na poziv koji bi trebalo da bude raspisan krajem juna – naveo je Radojičić.

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić kazala je da to ministartsvo intenzivno radi na usmjeravanju obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

– Ovo je pozitivan primjer na koji način savjeti za privredu mogu da rade i na koji način lokalna zajednica prepoznaje način na koji treba da ulaže da bi uskladila potrebe sa tržištem rada – rekla je Trivićiva.

Direktor Škole učenika u privredi Dragoljub Vuković naglasio je da je nova oprema značajno unaprijedila stručnu nastavu.

-Primjenom najsavremenijih softvera, učenike u potpunosti pripremamo za proces rada u savremenim pogonima – zaključio je Vuković.