Vijesti 27.11.2018.

OPREZ U Banjaluci kontrola zimske opreme, kazne za neposjedovanje 40 KM

ČITANJE: 2 minute

 Pripadnici Policijske uprave Banjaluka u narednom periodu će vršiti pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu posjedovanja zimske opreme.

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.

Policijska uprava Banjaluka, podsjeća sve vozače, učesnike u saobraćaju  da u periodu od  15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti bez obzira na vremenske uslove.

Putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta od zimske opreme moraju imati:

Zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm. Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobusi:

Zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijeva se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg), gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg.

Iz PU Banjaluka apeluju na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilima i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.

(Nezavisne)