Vijesti 07.09.2018.

OPROŠTAJ OD LEGENDE Marijan Beneš ispraćen u istoriju uz himnu “Hej Sloveni”

ČITANJE: 3 minute

Banjaluka se oprostila od svoje legende-Marijana Beneša. Banski dvor je bio premali da primi sve ljude koji su željeli da se oproste od velikana svjetskog boksa i upišu se u knjigu žalosti. 

Svi su se sa sjetom prisjećali velikih, sjajnih borbi kojima je Marijan dolazio do brojnih titula i trofeja i pronosio slavu kako je uvijek isticao “njegove Banjaluke”.

Beneš je obožavao grad na Vrbasu i bivšu Jugoslaviju, pa je tokom komemoracije intonirana i himna “Hej Sloveni” koju je 39 puta slušao na raznim pobjedničkim podijumima.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da su tu svi da upute posljedni aplauz šampionu.

-Marijan se preselio među zvijezde tamo gdje mu je i mjesto. Banjaluka je ponosna što je među svojim sugrađanima imala ovakvog čovjeka. Iako je rođen u Beogradu uvijek smo ga smatrali svojim. Antologijski je događaj bio 17. marta 1979. pod svodovima Borika. Taj događaj i meč protiv Koena živi u sjećanju svih sportskih radnik, ta energija i borba nikad se neće zaboraviti. Vjerujem da ćemo lako donijeti odluku da barem jedna ulica nosi ime Marijana Beneša. Legende ne umiru samo se presele među zvijezde – poručio je Radojičić.

Od proslavljenog boksera se oprostio i Mile Šestić, koji se prisjetio i anegdote tokom Marijanove bogate karijere.

-Dragi Marijane želim da se od tebe oprostim bez suza i plača. Ti ideš na put bez povratka, ali ostaješ u našim srcima, dušama, domovima i sjećanjima. Svojim boksom stavio si se na listu besmrtnih velikana. Jednom prilikom izazovao si na rvački dvoboj takmičara koji je bio teži od tebe 50 kilograma. Izgubio si i odmah tražio revanš, Izgubio si ovaj meč ali si mladima pokazao šta je ponos -rekao je Šestić.

Dragan Batar je samo jednim primjerom istakao kakav je sportista bio njegov kolega iz Slavije.

-Marijan Beneš je bio veliki sportista i još bolji čovjek. Kad je nokautirao svog idola Vujina, on je zaplakao, takav je čovjek bio Beneš – prijetio se Batar.

Još jedna bokserska legenda Tadija Kačar je rekao da je otišao najbolji od njih.

-Teško mi je prihvatiti istinu da nas je napustio Marijan Beneš, sjajni borac i veliki šampion. Teško mi je prihvatiti jer sam dva dana prije njegovog odlaska bio u Banjaluci sa njegovom pažljivom i brižnom suprugom. Vjerovao sam u nemoguće. Marijan je bio jedan od najkvalitetnijih boksera, ljudi u Jugoslaviji, borac, džentlmen, patriora i veliki ljudina. Bio je bokser čeličnih pesnica i lavljeg srca, a opet pjesnička duša. Njegov odlazak vratio ga je na vrh sportskih rubrika, njegove borbe se opet gledali a stihovi se čitaju. Posljedna runda je najteža prepreka u kojoj se donosi odluka o pobjedniku.

U svaku rundu Marijan je ulazio bez garda, a u rijetkim trenucima kad mu sudija na kraju nije podizao ruku on je odlazio uzdignutog čela. Njegovim odlaskom otišao je najveći među nama. Dragi prijatelju, pobratime, možda zadnji udarac koji je označio tvoj kraj vodi na ljepše mjesto. Ti si odavno u legendi, sada si samo zakovan u zlatni ram – oprostio se od prijatelja Kačar.

Komemoracija je završena pjesmom koju je Marijan obožavao “Zbog jedne divne crne žene”.

(Srpskainfo)