Vijesti 07.07.2022.

Oproštaj od Lidije Topić

ČITANJE: 1 minuta

PIŠE: Ana Trišić Babić

Lidiju Topić ću pamtiti po gordosti kojom je išla kroz život. Gordosti sazdanoj na svijesti o ozbiljnosti trenutka, svijesti o odgovornosti koja ide pod ruku sa važnim funkcijama na koje je bila birana i koje je uspješno obavljala.

Lidija je bila političarka i umjetnica. Politiku je odabrala u želji da doprinese i pomogne. Umjetnost je bila sklonište i zaklon od politike. Držala je ta dva svijeta odvojenim, suviše inteligentna da pomisli da jedno ide sa drugim, ili da se dopunjuje.

Lidija je bila žena ispred vremena u kojem je bila karijerno najaktivnija, i van okvira u koje su je pokušavali smjestiti. Lidija je bila prijateljica koja ne nameće svoju pomoć, ali je ne uskraćuje kada se od nje zatraži.

Pojavom potpuno van stereotipa, ostaće upamćena kao borac u profesionalnom i privatnom životu, neko ko ne odustaje “samo zato što je teško”, kako je svojevremeno i sama izjavila.

Lidija je mnogima bila uzor. Nepravedan i neprofesionalan naćin na koji joj je oduzet mandat, nakon čega se više nije ni vratila na politicku bh. scenu, bio je istinski gubitak jednog od najiskusnijih profesionalaca koje je bh. diplomatija imala.

Šteta nanesena time, a pogotovo ovim Lidijinim konačnim odlaskom od nas, nemjerljiva je.

Ostaće upamćena po dobru.

Počivala u miru, draga prijateljice.

Oznake: Lidija Topić