Oproštajna posjeta šefa misije OEBS-a u BiH

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, primio je danas u oproštajnu posjetu šefa misije OEBS-a u BiH, Džonatana Mura.

-Ambasdor je neko ko izvanredno poznaje unutrašnje prilike u BiH i uvijek smo ga prihvatali kao nekoga ko ima objektivan pristup i dobre namjere. Zato mu izražavamo  zahvalnost na doprinosu u ukupnoj atmosferi, poznavanju i doborj namjeri – kazao je gradonačelnik Radojičić poslije susreta u Gradskoj upravi.

Kako je istakao, OEBS je organizacija sa kojom i lokalne zajednice imaju dosta komunikacije kroz projekte koji su se dešavali i sa fokusima sa kojima se OEBS bavio, od demokratije do međureligijskog dijaloga, prava građana, nacionalnih manjina i drugih.

-Nadam se da ćemo biti partneri i u budućnosti na projektima koje ćemo razvijati ili sami, sa drugim lokalnim zajednicama ili na regionalnom nivou – kazao je Radojičić, ističući da je tokom današnje posjete informisao ambasadora Mura o prioritetima i problemima u gradu, o infrastrukturnim poslovima, kao i o aplikaciji Banje Luke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

-Upoznao sam ga i sa naporima, koji se preduzimaju poslije katastrofalnih poplava 2014. godine u oblasti civilne zaštite i na jačanju tog sektora, u koji smo u ovoj godini organizaciono i finansijski dosta ulagali kako bismo ojačali preventivu za elementarne nepogode. Teme današnjeg susreta bile su i turizam, međureligijski dijalog u Banjoj Luci i druge – zaključio je Radojičić.

Mur je rekao da je zahvalan Banjalučanima na gostoprimstvu i istakao značaj što OEBS u ovom gradu ima i terensku kancelariju.

-Takođe, veoma je važno što smo mogli sa gradonačelnikom da govorimo o praktičnim i konkretnim pitanjima za grad. Naše iskustvo širom BiH jeste da gradonačelnici odnosno načelnici igraju veoma pozitivnu i konkretnu ulogu na terenu sa svojim sugrađanima. Mi vidimo konkretne primjere svega toga. Sa gradonačelnikom Radojičićem imao sam priliku da sarađujem i ranije kada je bio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i drago mi je da smo imali saradnju na raznim nivoima. Uvjeren sam da će OEBS nastaviti na istom putom u kontaktu sa gradonačelnikom i svim Banjalučanima – naglasio je Mur.

On je istakao da je Banja Luka grad koji ima potencijal i koji raste ne samo u stanovništu, nego i u ekonomskom smislu, te izrazio zadovoljstvo posjetama gradu na Vrbasu.

OLAKŠANJE ZA ALERGIČNE Košenje ambrozije počelo danas

Košenje ambrozije na javnim površinama započelo je danas u mjesnoj zajednici Starčevica. Akcija je započela košenjem na bivšem gradilištu na spajanju Istočnog tranzita, a biće nastavljena u Drakuliću, Petrićevcu, Boriku i Obilićevu na mjestima gdje su bili prekopi.