Vijesti 26.05.2017.

Opšta potraga za mladićima nestalim u Vrbasu

ČITANJE: 2 minute

U potragu za mladićima koji su nakon saobraćajne nesreće u nedelju nestali u mutnim vodama Vrbasa, danas se uključila i SIPA.

U potrazi već od prvog dana učestvuje Federalna uprava civilne zaštite, specijalci MUP SBK kojima su se pridružile i kolege iz zeničke policije.

Potvrdio je ovo i Rusmir Porhan, portparol MUP SBK, dodavši kako novosti, kada je u pitanju potraga za tijelima dvojice mladića, Mehmeda Karadže i Nihada Kline, i dalje nema.

Do udesa u kojima su izgubljena tri mlada života došlo je u nedjelju prilikom slijetanja automobila “reno kilo” sa magistralnog puta M-16 u reku Vrbas, tačnije na samom početku akumulacionog jezera hidrocentrale “Jajce 2”, u blizini tunela Tuk. Prema riječima svjedoka, automobil je pretekao kamion, a potom sletio u Vrbas, piše Faktor.

U automobilu su se nalazili Abdurahman Ljevaković, te Karadža i Klino. Nakon što je vozilo izvučeno iz rieke, na mjestu suvozača pronađeno je tijelo Ljevakovića, koji je bio vezan bezbjednosnim pojasom, dok se za tijelima Karadže i Kline sve od tada bezuspešno traga. Iako su policijske ekipe od dana nesreće na terenu, potragu otežava slaba vidljivost, koja je rezultat padavina.

“Danas se pretražuje lokalitet na kojem je došlo do slijetanja automobila u dužini od tri kilometra pa sve do same brane. Međutim, s obzirom na padavine vidljivost je jako slaba”, kazao je Prohan.

Operacijom potrage za telima rukovodi načelnik policije u Jajcu, Bare Pršija, a veliku pomoć mu pruža Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Kako je kazao Solak, ronioci su posljednjih dana u samo par navrata zaranjali u vodu, s obzirom na to da je vidljivost veoma mala, manja od pola metra.

“Vidljvost pod vodom je svega 30 centimetara što zaista otežava potragu. Danas ćemo pretraživati rijeku čamcima, ali ćemo i sonarom pretraživati dno i vidjeti da li tu postoje neke podvodne pećine u kojima su se tijela mogla zaglaviti”, kazao je Solak.

Dodao je da se ekipi FUCZ danas pridružuje i SIPA a očekuje se i učešće pripadnika Federalne uprave policije, kako bi zamenili kolege koji su već pet dana u vodi.

Oni će raditi tokom vikenda, a ukoliko se tijela ne pronađu u tom periodu, u ponedjeljak se kreće sa masovnom potragom.

“Pridružiće nam se i neki ronilački klubovi i iako ne može mnogo ronilaca učestvovati jer jedni drugima mute vodu, podjelićemo rijeku u sektore i nećemo stati dok ne nađemo tijela”, kazao je Solak.

(Mondo)