Vijesti 26.12.2015.

Opstanak ŽRS zavisi od pruge Banjaluka – Novi Grad

ČITANJE: 2 minute
zeljeznice-republike-srpske
Sudbina “Željeznica Republike Srpske” zavisi od rekonstrukcije 110 kilometara željezničke pruge od Banjaluke do Novog Grada za koju je zainteresovana kineska kompanija “Čajna Šandong internešnel”, kaže direktor ovog preduzeća Dragan Savanović.

-Zato ova pruga mora biti prioritet Vlade Republike Srpske. Ukoliko ne dođe do dogovora između Vlade i kineske kompanije, možemo da stavimo katanac na vrata preduzeća- rekao je Savanović.

On kaže da je vrijednost projekta procijenjena na 500 miliona dolara, od čega bi polovina bio kredit za prugu na 20 godina po kamati od dva odsto kod kineskih banaka, a pola novca uložili bi Kinezi u paralelan posao izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor, koji bi uzeli pod koncesiju.

-U praksi bi to značilo otvaranje na hiljade radnih mjesta i izgradnju koja bi trajala bar tri godine, a da ne govorimo o `upumpavanju` 500 miliona dolara u privredu Srpske- rekao je Savanović za “Večernje novosti”.

Odgovarajući na pitanje u kojoj su fazi pregovori, on je naveo da je Vladi Srpske stigla projektna dokumentacija od Kineza i da Vlada sada treba da formira tim, zajedno sa ŽRS, i krene u pregovore.

-Apelujem da Vlada požuri sa ovim pregovorima, jer u protivnom `Željeznice` teško mogu da opstanu na tržištu. Ako bismo otvorili i završili pregovore naredne godine, to bi bio ogroman uspjeh- rekao je Savanović.

On smatra da je jedino pravo rješenje za bolje “Željeznice Republike Srpske” restrukturisanje ovog preduzeća i da bi bilo bolje da Vlada Srpske krene sa reorganizacijom, nego da to urade stranci.

-Ako ne dođe do pravog plana kojim bi se riješilo pitanje kredita, modernizacije i izjednačavanja odnosa Vlade prema ŽRS i putevima, onda teško da možemo da opstanemo. Ako Vlada ne napravi ovaj plan, kad krenu pregovori BiH sa EU, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija će ga donijeti i presjeći preko noći. To znači bukvalno rasturanje ŽRS na manje firme i otpuštanje mnogo radnika- pojasnio je Savanović.

On kaže da preduzeće godinu završava sa neznatno većim prihodom, ali da su i dalje najveći problemi krediti zbog kojih nikako ne može da posluje pozitivno, dodajući da Vlada treba da preuzme kredite koje su ŽRS uzimale za modernizaciju pruga i koji iznose 70 miliona evra.

Savanović je naveo da preduzeće trenutno ima 3.170 zaposlenih za čije plate se godišnje izdvaja 49 miliona KM, što je ogroman iznos. -Dodajte tome i vozove i vagone stare po 40 godina, kao i potrebu za modernizacijom pruga i voznog parka koju moramo uraditi da bismo bili konkurentni. To sve govori da su `Željeznice` na samoj ivici- ističe Savanović.

(Srna)