Vijesti 24.05.2016.

Opšti kolektivni ugovor u RS ističe 31. maja: Poslodavci i sindikat za stolom, dogovor daleko

ČITANJE: 1 minuta

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kaže da će socijalni partneri najvjerovatnije u četvrtak sjesti za sto kako bi razgovarali o izradi novog opšteg kolektivnog ugovora.

– Pokušaćemo postići dogovor o opštem kolektivnom ugovoru. Ako ne bude saglasnosti socijalnih partnera, Vlada će shodno Zakonu o radu odrediti odredbe opšteg kolektivnog ugovora – kazao je Savanović.

Opšti kolektivni ugovor je prestao da važi 20. aprila ove godine, kada je istekao rok iz novog Zakona o radu da bude definisan novi. Kako bi radnička prava ostala zaštićena, Vlada RS je krajem aprila donijela odluku o produženju važenja opšteg kolektivnog ugovora do 31. maja.

Socijalni partneri od aprila, međutim, nisu održali niti jedan sastanak u vezi sa novim opštim kolektivnim ugovorom. Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da su spremni da sjednu za sto.

– Mi ćemo pokušati da kroz dogovor dođemo do najboljih rješenja i da dobijemo kolektivni ugovor koji neće ići na štetu nijedne strane – kazao je Trivić.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da su od početka spremni da pregovaraju o kolektivnom ugovoru.

– Možemo da počnemo sa pregovorima odmah, ali nećemo dozvoliti da radnička prava u opštem kolektivnom ugovoru budu ugrožena – navela je Mišić.

(Glas)