Vijesti 01.08.2022.

Opština Mrkonjić Grad obilježava krsnu slavu Ilindan

ČITANJE: 3 minute

Opština Mrkonjić Grad večeras je slavskim obredom počela proslavu krsne slave Svetog proroka Ilije koju su, kako je istaknuto, proslavljali i u veoma teškim ratnim vremenima, pa se ovaj praznik obilježava i kao Dan 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade.

Na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića Mrkonjića obavljen je slavski obred i lomljenje slavskog kolača, a proslavi je, među brojnim zvanicama, prisustvovao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Tegeltija je u izjavi novinarima podsjetio da je Skupština opštine prije 31. godinu donijela odluku da se Sveti Ilija obilježava kao krsna slava.

“Našu slavu smo obilježavali i u vrlo teškim uslovima, kada su u naš Dom zdravlja dolazili ranjenici, u trenucima kada smo pokušali da obnovimo ovaj grad, kada je bio potpuno porušen, ali evo i 27 godina mira u kojem obilježivamo na ponos svih onih koji su tu odluku donijeli”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da su se mijenjali predstavnici političkih partija, načelnici opština, sve se mijenjalo, ali je uvijek ostajala slava i vrlo je važno da se sačuva kao dio tradicije, i postojanja naroda na ovim prostorima.

“Na ovom mjestu, na Trgu, obilježavamo je 16 godina. Slava je trenutak kada treba da zastanemo, da se sjetimo onih koji su sa nama bili prije, da se zahvalimo onima koji su nas pomogali i da se lijepo družimo”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ova lokalna zajednica je stabilna, a ni podrška Vlade Republike Srpske nikada nije izostala u posljednjih 15, 16 godina.

Načelnik opštine Dragan Vođević rekao je da su od prošle slave dosta toga uradili, a najviše se to odnosi na infrastrukturne projekte, izgradnju stadiona sa vještačkom travom, stadiona sa travnatom podlogom, asfaltiranje seoskih puteva i rekonstrukciju gradskih ulica, vodovoda i kanalizacionih mreža.

“Naša opština spada u red razvijenih opština, imamo stabilan budžet, stabilno finansiranje, tako da smo realizovali niz projekata. Od prošle godine obezbjeđujemo besplatan prevoz za sve učenike, a od ove godine nabavljamo i udžbenike za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda”, naveo je Vođević.

On je dodao da stipendiraju sve studente koji ispunjavaju uslove i da će graditi zgradu za mlade bračne parove.

Prema njegovim riječim, u budućnosti slijedi mnogo rada i infrastrukturnih projekata.

“Tu je izgradnja svlačionice za potrebe Fudbalskog kluba `Sloboda` i izgradnja gradskog bazena. Naša opština je razvijena, ali sa skromnim finansijskim mogućnostima i bez pomoći institucija Republike Srpske i Srbije ne bismo mogli ove projekte sami da iznesemo”, naglasio je Vođević.

On je čestitao slavu svim građanima i pripadnicima 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade.

Svečanosti su, osim Tegeltije, prisustvovali ministri u Vladi Republike Srpske Srebrenka Golić i Boris Pašalić, potpredsjednici Narodne skupštine Željka Stojičić i Denis Šulić, Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, predsjednik Vijeća naroda Nada Tešanović, pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica, predstavnici Konzulata Republike Srbije, generali VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srspak/ puka, te načelnici i predstavnici susjednih opština.

Nakon slavskog obreda i lomljenja slavskog kolača, Mrkonjićani su slavlje nastavili uz nastup pjevačice Aleksandre Mladenović.

Ovim svečanim povodom sinoć je otvorena dokumentarna izložba “Heraldika Karađorđevog doma” i održana je Ilindanska smotra folklora.

Na dan slave, sutra, u Hramu Svetog Save biće služena liturgija i parastos, a potom položeni vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice u pravoslavnom groblju i na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu srpske vojske.

(SB)