Vijesti 23.01.2016.

Opštine nemaju para za pripravnike

ČITANJE: 3 minute
pripravnici
Budžet za 2016. godinu usvojen je u većini lokalnih zajednica u Srpskoj, ali su rijetke one koje su planirale izdvajanja za prijem pripravnika ili volontera kako bi mladi dobili priliku za prvo radno iskustvo.

Rijetki koji i dobiju šansu za pripravnički staž po njegovom završetku se uglavnom vraćaju na evidenciju Zavoda za zapošljavanje, a lokalne zajednice se pravdaju teškom finansijskom situacijom.

U Gradskoj upravi Banjaluke su rekli da ovogodišnjim budžetom nije planiran novac za prijem pripravnika, a ista situacija bila je i lani.

Pripravnike neće primati ni u opštini Gradiška, gdje je prošle godine deset volontera odradilo praksu, a bio im je plaćen samo topli obrok i prevoz.

-Planiramo i ove godine prijem volontera, a zbog finansijskog stanja nećemo primati pripravnike-istakao je načelnik opštine Zoran Latinović.

Odbornik SNSD-a u SO Gradiška Nemanja Panić rekao je da obrazovani mladi kadrovi čine stub razvoja opštine.

-Ove godine, zbog neusvajanja budžeta, teško da mladi mogu išta očekivati od opštine – rekao je Panić.

Iako su odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili budžet polovinom novembra, u njemu ne postoji posebna stavka za prijem pripravnika.

-Budžetom je planirano 220.000 KM bespovratnog novca za podsticajne projekte zapošljavanja visokoobrazovanih kadrova, samozapošljavanje i poslovne inicijative za žene- kazali su u Gradskoj upravi. Iz Trebinja su samo kratko rekli da gradonačelnik nema vremena da odgovori na pitanja u vezi sa prijemom pripravnika, dok u opštinskoj upravi u Srpcu ističu da već četiri godine ne realizuju program zapošljavanja pripravnika.

-Tokom 2013. i 2014. godine angažovano je desetak mladih sa visokom stručnom spremom koji su odradili volonterski staž u trajanju od godinu. Za njih su isplaćivani doprinosi i topli obrok- rekli su u opštini Srbac. Ističu da je nekoliko njih iz porodica poginulih boraca zaposleno na određeno vrijeme.

S druge strane, ima i nekoliko opština koje su izdvojile dio novca za zapošljavanje pripravnika. Iako to nije učinila prošle godine, Bijeljina će za pripravnike u 2016. izdvojiti 175.000 KM. Opština Šipovo je i budžetom za ovu godinu, kao i prethodnih, planirala dio novca za te namjene.

-Za prijem pet pripravnika planirali smo 35.000 KM. Pored plate od 370 KM, oni će imati i topli obrok- rekla je načelnik Odjeljenja za privredu i finansije Gordana

Fakultetski obrazovani mladi ljudi dobiće šansu da odrade pripravnički staž i u opštini Han Pijesak, uz plaćene poreze i doprinose, ali bez ličnih naknada, što ih svrstava u kategoriju volontera. U budžetu opštine Foča za ovu godinu planirano je 150.000 KM za zapošljavanje, sa akcentom na prijem pripravnika.

Zakon o radu

Prema radnoj verziji novog zakona o radu u RS nije bilo promjena u vezi sa prijemom pripravnika. Pripravnikom se smatra lice koje je završilo srednju, višu školu ili fakultet, a koje prvi put zasniva radni odnos u tom zanimanju. Pripravnik ima pravo na platu najmanje u visini 80 odsto osnovne plate za poslove koje je zaključio ugovorom o radu, kao i na naknadu troškova i druga primanja.

(Glas)