Vijesti 15.03.2017.

Optužen haker iz Banjaluke

ČITANJE: 1 minuta

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je danas optužnicu protiv Banjalučanina Predraga Timotića (34) jednog od najpoznatijih hakera u BiH.

On je i ranije hapšen i sumnjičen da je upadao na naloge međunarodnih kompanija i iznuđivao stotine hiljada evra.

“Optužnica je podignuta zbog više krivičnih djela iznude u sticaju sa krivičnim djelom  sprečavanje i ograničavanje pristupa javnoj računarskoj mreži Krivičnog zakona Republike Srpske. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjaluci”, saopšteno je danas iz banjalučkog tužilaštva.

Timotić je hapšen krajem 2015. godine u međunarodnoj akciji kodnog naziva “Plejade” kojom su rukovodili američki FBI i Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a RS. U ovoj akciji su učestvovale i bezbjednosne agencije iz Kanade, Japana, Australije, Njemačke, Velike Britanije, Monaka, Francuske, Finske i Austrije.

Timotić je bio pod sumnjom da je kao član međunarodne kriminalne grupe vršio DDoS napade na sajtove banaka, privatnih kompanija, onlajn-kockarnica i medijskih portala širom svijeta, od kojih jezajedno sa svojom grupom iznuđivao velike iznose novca.

Sajtove su zatrpavali ogromnom količinom podataka i tako ih rušili, a zatim tražili novac da zaustave napad i omoguće normalno funkcionisanje sajtova.

Nakon pritvora, Timotić je pušten da se brani sa slobode.

Dobio je nadimak “zaljubljeni haker” jer se upravo pod tim pseudonimom predstavljao u hakerskoj grupi koja je imala kodni naziv “DD4BC” (DDoS za bitkoin). On je inače po struci profesor filozofije, a bio je nezaposlen.

(mondo)