Biznis 01.11.2017.

Optužene 23 osobe za malverzacije u Balkan banci

ČITANJE: 3 minute

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu koju je Republičko javno tužilaštvo podiglo protiv 23 osobe zbog sumnje da su kao pripadnici organizovanog kriminalnog udruženja, sa bivšim direktorom banjalučke Balkan investment banke Edvinasom Navickasom na čelu, nezakonito drugim pravnim licima pribavili veliku imovinsku korist na štetu banke.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala optužnicu je podiglo 1. septembra protiv 13 državljana Litvanije i deset državljana BiH. Optuženi su za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom zloupotreba ovlašćenja u privredi i za pojedinačna krivična djela pomaganja u zloupotrebi ovlašćenja u privredi.

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da optužnica ta lica tereti da su od početka 2008. do polovine 2013. godine kao pripadnici zločinačkog udruženja kojim je rukovodio Navickas i pojedinačno u više navrata grubo prekršili zakon i pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korišćenje i upravljanje imovinom.

– Na taj način su drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, a na štetu Balkan investment banke, odnosno sadašnje Banke Srpske u stečaju – navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je krajem 2015. godine podnijelo tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj o počinjenom krivičnom djelu organizovani kriminal protiv 21 osobe. Njih je osumnjičilo da su oštetili banku za više od 56 miliona maraka. Stavljeno im je na teret da su na čelu sa Navickasom preko povezanih pravnih lica preuzimali kredite iz Balkan investment banke da bi sebi pribavili imovinsku korist na štetu banke. Svi koji su se nalazili u tom izvještaju obuhvaćeni su i optužnicom.

I u izvještaju Deviznog inspektorata RS iz 2013. godine, koji je takođe dostavljen tadašnjem Specijalnom tužilaštvu, objašnjeno je kako su litvanski vlasnici Balkan banke i niza preduzeća u RS izvlačili novac iz te banke. Inspektori su otkrili nezakonitosti u obavljanju platnog prometa grupe lica povezanih sa zvorničkom Fabrikom glinice “Birač” uz logistiku Balkan banke i litvanske Ukio banke.

U izvještaju Deviznog inspektorata pojašnjeno je i fiktivno prometovanje akcijama Balkan banke, odnosno davanje kredita povezanim pravnim licima.

– To je činjeno u namjeri da kao garancija bude založena imovina Fabrike glinice “Birač” i da potom ta imovina bude oduzeta – navedeno je u izvještaju Deviznog inspektorata.

Izuzeta dokumentacija

Pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS nedavno su iz zvorničke kompanije “Alumina”, koja je firma kćerka fabrike glinice “Birač”, izuzeli dokumentaciju. Dokumentacija se odnosi na rad te kompanije kad su njom upravljali bivši vlasnici iz Litvanije.

Optuženi državljani Litvanije

Edvinas Navickas

Evaldas Deršonas

Aste Teišerskien

Sergejus Fedotovas

Rimantas Purtulis

Angela Dementavičiut

Mindaugas Valančius

Laura Baronien

Laura Ivaškevičiut

Romualdas Česnavičius

Žilvinas Milerius

Vitalis Sapagovas

Dalita Poteliunait

Optuženi državljani BiH

Mirjana Čomić

Snežana Milunović

Milorad Granulić

Vinka Granulić

Branko Pančić

Ismar Žmirić

Nada Jeličić

Gorana Kecman

Bojan Karanović

Vladimir Petrović

(Glas)