Politika 23.05.2022.

Optuženi u slučaju “Dobrovoljačka” nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH

ČITANJE: 3 minute

Jedan od desetorice optuženih u slučaju „Dobrovoljačka“ Mahir Žiško nezavisni je kandidat za člana Predsjedništva BiH. Ovu informaciju za portal Banjaluka.net potvrdio je i sam Žiško, a kako kaže tu optužnicu smatra „napakovanom“ od strane onih koji se boje njegove kandidature.

On se u optužnici tereti da kao „sekretar Biroa za istraživanje ratnih zločina na čijem čelu se nalazio Nusert Šišić Dedo, nije spriječio zločin u Dobrovoljačkoj“. On tvrdi za portal Banjaluka.net da nije imao komandne odgovornosti, a čitavu optužnicu smatra politički motivisanom od strane onih koji se plaše njegove kandidature“.

– Moje kandidature se plaše mnogi, jer sam uvažen u Sarajevu. Moram priznati da sam bio iznenađen kad sam vidio da sam jedan od optuženih, jer Biro oformljen mjesec kasnije. Prije toga sam radio kao novinar i snimatelj televizije Hayat. Tako da nisam mogao imati komandne odgovornosti, iako se tako tvrdi u optužnici – rekao je Žiško za Banjaluka.net.

Žiško već godinama vodi pokret „Ilirska zora“, a u izjavi za naš portal kaže da je ideja ovog pokreta „suživot svih naroda, da žive u miru kako su živjeli hiljadu godina na ovim prostorima“.

V.d. direktora Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske Milorad Kojić kaže za Banjaluka.net da optužnica nije prepreka za kandidaturu, ali da to šalje određene negativne poruke pred početak procesa za “Dobrovoljačku” koji se čekao toliko godina.

– Mi moramo poštovati presumpciju nevinosti i naravno da optužnica ne može biti prepreka za bilo šta. Ali uzimajući u obzir brojne okolnosti po pitanju slučaja “Dobrovoljačka”, rane porodica stradalih, pasivnost pravosudnih institucija, i dugoočekivani ishod u ovom slučaju, svakako da ova kandidatura u političkom smislu ne šalje dobru poruku. To možemo tumačiti i kao jedan vid pritiska na pravosuđe, jer pomenuti optuženih i kandidat sada može da tvrdi kako je optužnica politički motivisana i da pažnju javnosti potpuno skrene sa tog slučaja na svoj potencijalni i navodni politički progon – kazao je Kojić.

Sarajevski mediji ove godine objavili su da je Žiško prije rata bio na čelu omladinske SDA, a da na samom početku postaje sekretar novoformiranog Biroa za istraživanje ratnih zločina.

– Ova je jedinica za koju se tvrdilo da ju je organizirao Omer Behmen, potpredsjednik SDA, pored ostalih nezakonitih radnji koje su joj se pripisivale, otela, zatvorila i mučila Iliju Stanića, za kojeg se tvrdilo da je u Španjolskoj likvidirao ustaškog koljača Vjekoslava Maksa Luburića. Plan je bio da se Stanića, kada se za to steknu uvjeti, prebaci iz Sarajeva u Hercegovinu u ruke lidera “Herceg Bosne”. U tom ih je spriječila plicijska akcija u kojoj je Ilija Stanić oslobođen, a Dedo Šišić i Mahir Žiško uhapšeni. Od sudskog procesuiranja ih je spasio njihov zaštitnik Omer Behmen, koji je iz Teherana, gdje je bio ambasador BiH, doputovao u Sarajevo da bi spriječio sudsko kažnjavanje svojih pulena. Navodno su neki od zarobljenih pripadnika JNA iz Dobrovoljačke prošli kroz isto mučilište kao i Ilija Stanić, smješteno u podrumu jednog ugostiteljskog objekta na Marijin dvoru – pisali su sarajevski mediji prije nešto manje od mjesec dana.

ILIRSKA ZORA

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Mahira Žiška, Ilirski pokret se “zalaže za zajedništvo svih naroda porijeklom Ilira, razumjevanje, bogatstvo u različitosti vjera, tradicija i kultura svih Ilirskih plemena”

– Živjeli smo u hiljadugodišnjem miru i živjet ćemo opet! Pozivamo sve Ilire i prijateljske narode, bez obzira na vjersko, kulturno, spolno ili bilo koje drugo opredjeljenje da se pridruže pokretu i da se sa jedinstvenom političkom platformom pojavimo u svim državama regiona! Ilirska Zora je budućnost i naš povijesni zadatak! – navodi se, između ostalog, na stranici.

 

(Aleksandar Stojanović)