Vijesti 06.12.2017.

Optuženi za kriminal u Geodetskoj upravi dolaze na posao i primaju platu

ČITANJE: 3 minute

Radnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIP) uhapšeni prije više od mjesec dana i optuženi za zloupotrebu položaja i dalje primaju plate, a oni na slobodi čak dolaze i na posao.

Kako saznaje portal SrpskaCafe pomoćnik direktora za osnivanje i održavanje katastra nepokretnosti Aleksandar Deurić, šef Područne jedinice Banjaluka Dragan Grulović i viši saradnik za imovinsko-pravne poslove Željka Milinković, svi uhapšeni u akciji MUP-a RS u oktobru, uredno primaju platu, iako se prvo dvoje nalaze u pritvoru, pod optužnicom za višemilionski prevare.

Naime, Deurić, Grulović i Milinković su samo udaljeni sa radnih mjesta i to dok traje pritvor odnosno druge izrečene mjere od strane nadležnog suda, a za to vrijeme im se obračunava pola iznosa dosadašnje plate.

Takođe, šef Odjeljenja u banjalučkoj filijali RUGIP-a Doris Kremenović, koja je takođe uhapšena pod sumnjom da je učestvovala u milionskim zloupotrebama, pa puštena da se brani sa slobode još uvijek dolazi na posao.

Kako su nam rekli u RUGIP-u ne postoji pravni osnov za donošenje rješenja o udaljenju Kremenovićeve sa radnog mjesta, koja nije podvrgnuta ni disciplinskom postupku.

I pomoćnik direktora za poslove nadzora u ovoj Upravi Mirko Stojčinović, takođe uhapšen zbog zloupotrebe položaja u Pravobranilaštvu RS još uvijek nesmetano dolazi na posao.

Iz RUGIP-a su nam rekli da je rješenje Vlade Republike Srpske o imenovanju Stojčinovića na trenutno radno mjesto još uvijek na snazi.

– Napominjemo da će protiv Deurića, Grulovića i Milinkoviićeve, ukoliko budu postojali elementi za pokretanje disciplinskog postupka, isti biti i pokrenuti i to po okončanju pritvora odnosno drugih izrečenih mjera od strane nadležnog suda, a u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima. Disciplinski postupak protiv Stojčinovića nije ni mogao biti pokrenut, jer je postupak utvrđivanja povrede radne dužnosti mogao biti pokrenut samo u Pravobranilaštvu Republike Srpske gdje imenovani više nije zaposlen – objašnjavaju u RUGIP-u.

Podsjećamo, krajem oktobra su pripadnici MUP-a RS uhapsili nekoliko funkcionera i službenika RUGUIP-a, među njima Aleksandra Deurića, Dragana Grulovića i Željku Milinković, koja se brani sa slobode.

Kako je tada navedeno, ovo hapšenje je bilo povezano s više predmeta iz nadležnosti Područne jedinice RUGIP-a Banjaluka, kao i sa slučajem ranijeg hapšenja Mirka Stojčinovića, nekadašnjeg zamjenika pravobranioca RS sa sjedištem u Banjaluci.

Deurić i Grulović sumnjiče se da su zloupotrebom položaja gradu Banjaluka pričinili štetu od 7,42 miliona KM te da su zloupotrebom položaja privrednom društvu “Naš dom” pribavili imovinsku korist i na taj način oštetili grad za 2,17 miliona KM. Grulović se tereti da je iskoristio službeni položaj i donio rješenje kojim je preduzeću “Građa” priznato pravo svojine nad društvenim zemljištem, čime je grad Banjaluka oštećen za 5,25 miliona KM.

Zatim je policija podnijela dopunu izvještaja protiv Deurića, Grulovića i Milinkovićeve, koji se takođe terete za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi u predmetima “Poljoprivredna škola”, “Bojan Savić – građevinsko zemljište na obali rijeke Vrbas”, “Građa” Banjaluka i “Metalex” Prnjavor.

Nakon ovoga privedena je i Doris Kremenović, službenica RUGIP-a, koja je uhapšena u okviru istrage u slučaju “Građa” i to zbog sumnje da je počinila krivična djela zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Takođe, Vlada RS je prihvatila ponuđeni mandat direktora RUGIP-a Miloša Komljenovića i razriješila ga dužnosti direktora, a za vršioca dužnosti direktora RUGIP-a na 90 dana imenovana je Bosiljka Predragović.

(Srpskacafe)