Vijesti 26.12.2018.

OPTUŽNICA Banjalučanin donosio drogu u kampus

ČITANJE: 3 minute

Bojan Budiša, zvani Buda (38), iz Banjaluke optužen je da je od nepoznate osobe nabavio marihuanu te je u donio u krug kampusa banjalučkog Univerziteta i davao je trojici poznanika.

Optužnicu protiv njega podiglo je banjalučko Okružno tužilaštvo, a on je u sudu u Banjaluci negirao krivicu. Prema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo i optuženi su razgovarali o mogućem zaključenju sporazuma o priznanju krivice, ali nisu pronašli zajednički jezik.

Prema optužnici, Budiša je od za sada nepoznate osobe nabavio određenu količinu marihuane, koju je zatim prepakovao u manja pakovanja. Te paketiće je 23. avgusta prošle godine donio u kampus banjalučkog Univerziteta oko 22.30 časova i dao Nemanji K., Mili P. i Dejanu M., kod kojih je policija i pronašla drogu i oduzela.

Tokom istrage, kako saznajemo, Budiša je priznao da je počinio djelo za koja ga terete, te opisao na koji je način nabavio narkotike i dao pomenutim licima da je konzumiraju. Oduzeta droga tokom istrage je i vještačena te je utvrđeno da se radi o kanabisu, odnosno marihuani. To vještačenje koštalo je oko 120 KM i tužilaštvo smatra da te troškove treba da plati optuženi ako bude osuđen.

Branilac optuženog Budiše, advokat Marko Mikeš, istakao je da optužnicu ne može da komentariše jer sudski proces još nije ni počeo.

– Moj branjenik nije osuđivan i porodičan je čovjek koji nije imao sukob sa zakonom. Ne mogu da govorim detalje o ovom slučaju niti bilo šta da kažem i iznosim šta će odbrana da radi jer sudski proces tek treba da počne – kazao je Mikeš.

Optuženi Budiša je po zanimanju ekonomski tehničar i, prema podacima iz optužnice, zaposlen je u Fondu PIO u Banjaluci. Protiv njega se ne vodi drugi krivični postupak.

Prodaje i uživanja narkotika u blizini obrazovnih ustanova u Banjaluci bilo je i ranije. Narko-dileri su razne narkotike, uglavnom marihuanu, tako nudili i tinejdžerima, a neke su tjerali da za njih prodaju narkotike. Tako je nakon akcije “Kamel”, koja je sprovedena u avgustu ove godine, utvrđeno da su osumnjičeni drogu prodavali maloljetnicima u blizini srednjih i osnovnih škola.

U  februaru prošle godine uhapšen je i pritvoren Marko Praštalo iz Banjaluke zbog sumnje da je tjerao maloljetnike da za njega prodaju marihuanu. U predmetu protiv optuženih banjalučkih inspektora za narkotike utvrđeno je da su dva njihova saradnika prodavala drogu u dvorištu Osnovne škole “Branko Radičević” u banjalučkom naselju Borik.

Kazne

Prema Krivičnom zakoniku RS, za krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga, koje se na teret stavlja optuženom Bojanu Budiši, može biti izrečena zatvorska kazna od  dvije do 12 godina zatvora. U zakonu stoji da će kaznom u tom rasponu biti kažnjen svako ko drogu daje djetetu, duševno poremećenom licu ili omogući da je koristi više lica u školi ili drugim vaspitno-obrazovnim, sportskim, kulturnim ustanovama ili mjestima koja služe za obrazovanje, vaspitanje, sportsku ili neku drugu društvenu aktivnost djece ili u njihovoj neposrednoj blizini.

Ista kazna predviđena je ako je krivično djelo izvršilo službeno lice, zdravstveni ili socijalni radnik, nastavnik, vaspitač ili trener.

(Glas Srpske)