Vijesti 26.10.2022.

OPTUŽNICA: Bračni par iz Breze skupio milion maraka za liječenje, novac potrošili na luksuz

ČITANJE: 3 minute

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Zehre Alajmović (35) i njenog supruga Mustafe Alajmovića (38), kojom ih terete za prevaru i pranje novca, a konkretno, ovaj bračni par je optužen da je za šest godina zahvaljujući pozivima za pomoć putem društvenih mreža prikupio više od milion KM za Zehrino liječenje, ali su gotovo kompletan novac potrošili u kupovinu odjeće i obuće, na video-igre, popravku vozila itd.

Supružnici Alajmović su, sudeći po optužnici, svoj “poduhvat” uspješno realizovali od 1. januara 2015. pa do 14. decembra 2021. godine u Brezi, pozivajući građane putem Facebook profila „Ko nema neka uzme, halal je”, te drugim kanalima, da na njihove račune pojedinačno uplaćuju novac na ime humanitarne pomoći i donacija prvenstveno za liječenje Zehre Alajmović.

“Novac je prikupljan i za stipendije, zekte, kurbane i dr. U stvarnosti, prikupljana novčana sredstva trošili su u druge svrhe, tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjem u raznim marketima široke potrošnje na području BiH, zatim specijaliziranim prodavnicama tehničke robe, obuće, odjeće, benzinskim pumpama, naknade za online video igrice, popravak svog vozila, kao i druge utroške, umjesto za liječenje Alajmović Zehre, za koju su prvenstveno tražili novčanu pomoć”, navodi se u optužnici.

Pored navedenog, kako se dodaje, u pojedinim slučajevima skupljali su novac i za pomoć drugim licima te za druge humanitarne svrhe ili one za koje ne postoji konkretan razlog. Takođe, optuženi su i da su koristili tuđe račune, preko kojih su skupljali novac, nakon što su njihovi bankovni računi bili blokirani.

“Mustafa Alajmović, nakon što mu je blokiran transakcijski račun, dogovorio je sa B.M. i njegovom suprugom B.S. da njemu i supruzi Zehri daju svoje bankovne kartice i PIN brojeve od njihovih transakcijskih računa, obrazlažući da su im potrebne kako bi novac sa PayPal računa nakon izvršene uplate, bio prebačen na njihove račune i u svrhu konačnog podizanja za liječenje Zehre”, stoji u optužnici.

Na ovaj način bračni par Alajmović je od 1. januara 2015. do 31. jula 2021. godine, kako ih terete, nezakonito ugrabio 948.284 KM.

“Od tih novčanih sredstava na liječenje Zehre Alajmović i to u inostranstvu u Hrvatskoj, utrošili su 6.383,05 KM, dok su ostatak novčanih sredstava (941.900,86 KM) prisvojili za sebe i utrošili za svoju korist”, navedeno je u optužnici, a potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Pored navedenog, Zehra Alajmović optužena je i za utaju poreza, jer, kako je terete, nije plaćala porez na dohodak pune dvije godine, niti je davala podatke o svojim prihodima, koji su u 2019. i 2020. zajedno premašili pola miliona KM.

Terete je da je izbjegla plaćanje poreza na dohodak od 54.412 KM, a ovaj iznos, prema prijedlogu iz optužnice, treba da bude namiren opštini Breza, prenose Nezavisne.

(SB)