Vijesti 16.12.2015.

Optužnica protiv 15 lica za prevare pri sticanju invalidskih penzija

ČITANJE: 2 minute
Okruzno tuzilastvo
Banjalučko Okružno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 15 lica sa područja Banjaluke, Mrkonjić Grada, Šipova i Kneževa zbog krivičnih djela primanje i davanje mita, trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, saopšteno je iz Tužilaštva.

U okviru akcije “Loto”, koja je realizovana u saradnji Okružnog tužilaštva i MUP-a Republike Srpske, optužnica je podignuta protiv Zorana Perduva, Milice Obradović i Vojka Subošića iz Banjaluke, zbog produženog krivičnog djela falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Milenko Pađen iz Kneževa, kao i Beba Žarić Đajić, Mladen Marković i Stanko Obradović, svi iz Banjaluke, optuženi su za falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, a Duško Račić iz Banjaluke zbog produženog krivičnog djela primanje mita u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Zbog produženog krivičnog djela trgovina uticajem, optuženi su Drena Petrović i Nada Kukavica iz Banjaluke, dok je Mlađa Rogić iz Banjaluke optužena za produženo krivično djelo trgovina uticajem u sticaju sa krivičnim djelom davanje mita u podstrekavanju.

Milenko Dukić iz Kneževa optužen je za krivično djelo davanje mita, Dijana Zorić iz Banjaluke za primanje mita, Boro Čulić iz Mrkonjić Grada za davanje mita u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprava, a Žarko Muždeka iz Šipova za krivično djelo davanje mita.

Osumnjičena lica su tokom 2013. godine na području Banjaluke, putem posrednika omogućavali zainteresovanim licima sa područja Mrkonjić Grada, Ribnika, Šipova i Kneževa da za određene novčane iznose pribave potrebnu medicinsku dokumentaciju – otpusna pisma, nalaze i mišljenja Kliničkog centra Banjaluka – koju su lica koristila u postupku ocjene radne sposobnosti kod Fonda PIO Republike Srpske.

Nakon pribavljene potrebne medicinske dokumentacije, zainteresovana lica su zahtjev za ocjenu radne sposobnosti podnosila u Fond PIO Republike Srpske, pri čemu su putem posrednika davali od 6.000 do 8.000 KM, kako bi isti posredovali kod ljekara-vještaka koji u Fondu odlučuju o ocjeni radne sposobnosti, da zainteresovana lica budu ocijenjena kao radno nesposobna, bez obzira na to da li ispunjavaju zakonom predviđene uslove i tako ostvare pravo na invalidsku penziju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjaluci.

(Agencije)