Vijesti 29.10.2015.

Optužnica protiv direktora BHMAK-a, primio kovertu sa 2.000 KM

ČITANJE: 1 minuta

dusan_gavran

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dušana Gavrana, bivšeg direktora Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAK), zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i falsifikovanja službene isprave.

Gavrana optužnica tereti da je u avgustu 2009. godine, kao direktor Centra za uklanjanje mina u BiH, prekoračio službena ovlaštenja tako što je odobrio plan operacije deminiranja za određenu kompaniju pri čemu je znao da je dokument krivotvoren, te je uzeo i prisvojio kovertu sa novcem u iznosu od 2.000 KM.

Prema navodima optužnice, Gavran je u maju 2012. godine, određenoj humanitarnoj organizaciji izdao akt kojim je priznao iskustvo organizacije u operacijama čišćenja u svrhu učešća na tenderima za humanitarno deminiranje u BiH, unoseći u dokument neistinit podatak o realizovanim projektima u Srbiji.

Gavran je, navodi se u optužnici, znao da organizacija ni kao izvođač, ni kao podizvođač nije nikada učestvovala u operacijama čišćenja mina u Srbiji, čime je kao službena osoba u institucijama BiH u službenu ispravu unio neistinit podatak.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

(Agencije)