Vijesti 26.12.2022.

OPTUŽNICA PROTIV RADNIKA UIO BiH Oštetili budžet za 2,8 miliona maraka

ČITANJE: 2 minute

Protiv pet osoba podignuta je optužnica zbog sumnje da su krivičnim djelima oštetili budžet za 2.758.558 maraka, rečeno je u Tužilaštvu BiH.

Optuženi se terete za više krivičnih djela povezanih sa poreskom utajom, a troje optuženih su službenici i odgovorne osobe u UIO BiH.

Optužnica je podignuta protiv Željke Kukobat državljana BiH i Srbije, Momirke Jamedžije iz Foče, kao i protiv Slobodanke Manojlović iz Banjaluke stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu regionalnog centra Banjaluka UIO BiH, Lidije Lončar stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banjaluka UIO BiH i Nedima Kulovića nekadašnjeg šefa Grupe za prinudnu naplatu RC Banjaluka UIO BiH.

Optuženi se terete da su, u periodu od marta 2007. godine pa do 19. Marta 2013. godine, Kukobat  u svojstvu vlasnika i direktora pravnog lica „SIMA“ Aleksandrovac-Laktaši, organizovao grupu ljudi,  a kojoj su pristupili Jamedžija, direktor i odgovorno lice u navedenom pravnom licu, te pomenuti radnici UIO BiH i to.

U optužnici se navodi da su,  optuženi Kukobat  kao organizator, a Jamedžija kao pripadnik grupe, ne pružajući zahtjevane podatke,  odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegli plaćanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV), piše Srpska info.

– Optuženi Slobodanka Manojlović, Lidija Lončar i Nedim Kulenović, terete se kao pripadnici grupe i službene i odgovorne osobe u institucijama BiH svojim radnjama, kršenjem zakona i propuštanjem dužnosti nadzora,  nesavjesno postupili u vršenju svoje dužnosti, nisu obračunali porez za pomenuto pravno lice, u čemu se ogleda i njihovo koruptivno djelovanje i kojim radnjama su pribavili protivpravnu korist za ovo pravno lice, odnosno njegovog vlasnika Kukobata na temelju neplaćenog poreza u iznosu od  2.758.558 KM te time pričinili štetu za budžet BiH u navedenom iznosu – rekli su u Tužilaštvu BiH.

Oznake: Optužnica, UIO