Vijesti 17.04.2016.

Optužnica zbog krijumčarenja marihuane: Optuženi i policajci iz RS

ČITANJE: 2 minute
droga
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu u predmetu “Maska” zbog krijumčarenja opojne droge marihuana u velikim količinama sa područja Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. Optužnicom su obuhvaćena i dva pripadnika MUP-a RS-a.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Sulejmana Beriše, rođenog 09.09.1983.godine u Banja Luci, nastanjenog u Ključu i Trebinju, državljanina BiH, Mersudina Meškovića rođenog 21.12.1986.godine u Vlasenici, nastanjenog u Trebinju, državljanina BiH, Saše Pešića rođenog 24.05.1991.godine u Trebinju, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Mirka Ateljevića rođenog 29.02.1992.godine u Trebinju, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, i Dragana Šarenca rođenog 08.10.1981. godine u Bileći, nastanjenog u Trebinju, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su krajem 2014. pa sve do maja mjeseca 2015. godine, na području opštine Trebinje u Bosni i Hercegovini i Dubrovnika u Hrvatskoj, Beriša Sulejman kao organizator grupe ljudi, a Mešković Mersudin, Pešić Saša, Ateljević Mirko i Šarenac Dragan kao članovi organizovane grupe ljudi, vršili neovlaštenu međunarodnu prodaju, prenos, kupovinu i posredovanje u međunarodnoj prodaji supstance koja je propisom proglašena opojnom drogom.

Prema navodima optužnice Beriša Sulejman i Mešković Mersudin kao aktivni policijski službenici MUP-a Republike Srpske, kao i Pešić Saša su stupali u kontakt i u više navrata se sastajali na području Trebinja i Republike Hrvatske sa kupcem opojne droge iz Dubrovnika, koji je bio dobro poznat konzument opojne droge, a gdje su se dogovarali o nabavci i isporuci opojne droge.

Trgovinu i isporuku opojne droge u Hrvatsku, aktivni pripadnici policije vršili su koristeći mjesto policajca, te poznanstvo sa drugim policajcima koji rade u graničnim policijama, te u svojim vozilima prevozili opojnu drogu na područje Dubrovnika.

Tokom mjeseca aprila 2015. godine, prilikom nove isporuke opojne droge, optuženog Mersudina Meškovića granični policajci Republike Hrvatske na graničnom prelazu na ulazu u ovu zemlju su pretresli i pronašli približno dva kilograma opojne droge “marihuana – skank”.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(Klix)