Vijesti 17.03.2016.

Optužnice za krijumčarenje ljudi i utaju poreza

ČITANJE: 1 minuta
tuzilastvo
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Anisa Bešića /33/ iz Tuzle zbog krivičnog djela pomaganje u krijumčarenju ljudi.

Optužnica ga tereti da je od 13. avgusta do 9. septembra 2015. godine, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, pomogao u nedozvoljenom prevođenju tri lica preko granice iz BiH u Hrvatsku, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je svojim automobilom prevozio krijumčarena lica državljane Turske u BiH, obezbijedio im smještaj u BiH, te davao savjete i uputstva kako da pješke pređu granicu mimo graničnog prelaza.

Optuženi je ilegalno prebacivao strane državljane za unaprijed obećanu nagradu.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. /kraj/ljč/ljlj

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG UTAJE POREZA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragiše Babića zbog utaje poreza, čime je oštetio budžet institucija BiH za više od 86.000 KM.

Babić je optužen da je u decembru 2009. godine kao vlasnik i direktor “MD furnijer” iz Gradiške, izbjegao plaćanje poreza od 86.307 KM pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

On je optužen da je u poslovnim knjigama iskazao račun, tačnije ugovor o dugoročnom investicionom kreditu na koji je koristio pravo odbitka PDV-a, odnosno izvršio neosnovan povrat novca u navedenom iznosu, bez ispunjavanja potrebnih uslova propisanih Zakonom o porezu da dodatu vrijednost.

Optužnica, koja je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, tereti Babića da je počinio krivično djelo poreske utaje ili prevare.

(ATV)