Svijet 24.12.2022.

Orban: Ako Amerikanci žele mir, biće mira

ČITANJE: 1 minuta

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da Ukrajina može da se bori samo dok je SAD podržavaju novcem i oružjem i da će biti mira ako Amerikanci žele mir.

Mi smo na strani Mađara u rusko-ukrajinskom ratu, i naš odgovor na pitanje da li smo na dobroj ili lošoj strani istorije jeste da smo na mađarskoj strani – rekao je Orban za “Mađar nemzet”.

On kaže da Budimpešta podržava i pomaže Ukrajinu i da je u mađarskom interesu da Ukrajina bude suverena i da Rusija ne predstavlja bezbjednosnu prijetnju Evropi.

– Ali nije u našem interesu da odustanemo od svih naših ekonomskih odnosa sa Rusijom – rekao je Orban.

Na konstataciju da je kamen temeljac njegove politike da je u rusko-ukrajinskom ratu prvo potrebno primirje, a potom mir, ali da bi rat mogao da potraje čak i decenijama, Orban je istakao da postoji i ta opasnost.

Orban je rekao da niko ne može da očekuje da će se Ukrajinci odreći dijela svoje zemlje zarad mira, energetske bezbjednosti i prosperiteta Evrope, prenosi RTRS.

– To niko ne može očekivati. Ukrajina je suverena država, odluku o tome kada i zašto ratuju treba da donesu Ukrajinci – rekao je mađarski premijer. On je naglasio da Ukrajinci znaju oko čega žele da se dogovore, a da se o onome šta će dati i šta će dobiti, odlučuje tokom pregovora.

(Z.M)

Oznake: SAD, Viktor Orban