Svijet 27.01.2023.

Orban: Krenuli smo sa šljemovima, sad smo kod tenkova, a već se priča o avionima

ČITANJE: 2 minute

Mađarski premijer Viktor Orban je u današnjem intervjuu za mađarski državni radio rekao da su zapadne zemlje koje daju oružje i novac za pomoć Ukrajini u ratu s Rusijom “odlutale” i postale aktivni učesnici sukoba. Tvrdi da je odluka Njemačke o slanju 14 tenkova “leopard 2” u Ukrajinu simbol sve veće uloge koju zapadne zemlje igraju u ratu.

Orban smatra da bi Zapad trebalo da teži “prekidu vatre i mirovnim pregovorima”, umjesto da naoružava ukrajinske snage. Ipak, nije želio govoriti o tome kako bi mirovni pregovori uticali na budući teritorijalni integritet Ukrajine.

“Počelo je tako što su Nijemci rekli da su voljni poslati šljemove, jer ne žele slati ubojita sredstva i učestvovati u ratu. Tu smo počeli. Sada smo kod borbenih tenkova, a oni već pričaju o avionima”, naglasio je, prenosi Index.

Mađarska ima bliske privredne odnose s Rusijom

Mađarska je odbila da pošalje oružje susjednoj Ukrajini i zaustavila je neke napore Evropske unije da Kijevu obezbijedi pakete pomoći. Orban se od početka ruske invazije kontinuirano zalagao protiv sankcija Moskvi i kritikovao zemlje koje pomažu Ukrajini, optužujući ih da one zapravo podržavaju rat.

“Šta god govorili, u ratu ste”

Mađarski premijer je istakao da uvlačenje Mađarske u rat u Ukrajini “ne dolazi u obzir sve dok je on premijer”, ali ipak smatra da je prekasno za druge zemlje u Evropi, piše Associated Press.

“Ostali ne samo da su u opasnosti, oni su već odneseni. Ako šaljete oružje, ako finansirate cijeli godišnji budžet jedne od zaraćenih strana, ako obećavate sve više i više oružja, sve više i više modernog oružja, onda možete govoriti šta god hoćete. Šta god govorili, u ratu ste”, zaključio je Orban.