Svijet 22.01.2023.

Orban: Mađari su možda napravili mnogo grijehova, ali nas Bog nije izbrisao

ČITANJE: 1 minuta

Povodom obilježavanja Dana mađarske kulture, premijer ove države Viktor Orban održao je slavljenički govor u kojem se osvrnuo na istoriju mađarskog naroda i okolnosti u kojima se sada nalazi.

Osvrnuvši se na himnu kao simbol jednog naroda, Orban je poručio da je ona za njega poput molitve, ali koju ne treba pjevati na koljenima ili spuštene glave.

“Da kleknemo na sred fudbalskog terena? Ili da srušimo statue naših veliki predaka? Hoćemo li negirati i izbrisati našu hiljadugodišnju kulturu? Ili ćemo možda pustiti samozvane apatride i liberalne cenzode da napišu novu historiju Mađara?”, rekao je Orban, prenosi Klix.ba

Također, poručio je kako su Mađari možda napravili veliki broj grijehova, ali ih Bog nikada nije zbrisao sa lica zemlje.Jedini razlog za to može biti to što su naše vrline i zasluge brojne”, ističe premijer Mađarske.

U govoru, kao što se i očekivalo, Orban se osvrnuo i na odnose sa Briselom.

“Briselske birokrate žele da nas pretvore u liberalne građane svijeta. Međutim, uvijek smo ih nadigravali. Mi smo Mađari. Nismo i nećemo biti inferiorni u odnosu na druge narode, a po svojoj posebnoj prirodi barem smo dobri, pošteni i vrijedni poštovanja kao i svaki drugi narod. Sve ostalo pripada Bogu. Vidjećemo ko ostati stajati za još 200 godina, a koje će narode gospodar historije iskorijeniti”, zaključio je Orban.

(Z.M)