Svijet 18.09.2021.

ORBAN: Mađarska mora ostati u EU, važan nam je pristup jedinstvenom tržištu

ČITANJE: 1 minuta

Budimpešta i Varšava prepiru se sa Briselom oko različitih pitanja – od prava LGBT populacije do medijskih sloboda.

Mađarska mora ostati članica Evropske unije kako bi osigurala pristup svom jedinstvenom tržištu, rekao je u petak premijer Viktor Orban, dodajući da će njegova zemlja biti među poslednjima koji će napustiti Uniju ako se ikada raspadne, prenosi Jutarnji list.

Evropska komisija pokrenula je sudski postupak protiv ove dve članice zbog, kako kažu, diskriminacije homoseksualne zajednice.

Konzervativni nacionalista Orban rekao je da za Mađarsku, koja je neto primalac sredstava EU, glavni razlog ostanka u EU nije novac koji dolazi iz Brisela.

“Ako pogledate celu godinu, iz Brisela dobijamo više novca nego što plaćamo, ali ako oduzmete količinu novca koju zapadne (kompanije) izvlače iz zemlje (Mađarska) svake godine, saldo je negativan”, rekao je Orban za javni radio.

“EU nam je važna jer Mađarskoj daje tržište”, dodao je on.

“Moramo se zauzeti za EU ​​i ostati u njoj. Zato kažem da ćemo, bez obzira na probleme, biti među retkima koji će ostati u Uniji ako ikada nestane”, objasnio je mađarski premijer.

Orban je uveo stopu poreza na dobit od 9 posto kako bi privukao velika ulaganja u automobilsku industriju i proizvodni sektor, što je dovelo do ekonomskog rasta i veće zaposlenosti.

Mađarski premijer rekao je da očekuje ekonomski rast veći od 5,5 odsto ove godine, otvarajući put merama za podršku ključnim glasačkim grupama uoči parlamentarnih izbora sledećeg proleća, koji će, prema trenutnim anketama, biti neizvesni.

(SB)

Oznake: Viktor Orban