Svijet 11.07.2024.

Orban nakon samita NATO ide kod Trampa

ČITANJE: 1 minuta

Mađarski premijer Viktor Orban sastaće se sutra sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom, prenosi Tajm pozivajući se na neimenovane, ali obaviještene izvore.

Orban bi mogao da otputuje u Trampovo odmaralište Mar-a-Lago na Floridi nakon samita NATO-a u Vašingtonu, gdje su saveznici potvrdili “nepovratni” put Ukrajine ka članstvu, kao i 43 milijarde dolara finansiranja za sljedeću godinu, prenosi Index.

Prethodno je mađarski lider posjetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu u svojoj “mirovnoj misiji”. Tokom posjete Kijevu, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbacio je Orbanov prijedlog o prekidu vatre.

Orban godinama ima odlične odnose sa konzervativcima u SAD i jedini je evropski lider koji je otvoreno prijateljski nastrojen prema Kremlju. On je u nekoliko navrata od početka ruske invazije pohvalno govorio o Trampu, hvaleći ga kao “čovjeka mira”.

Kandidat Republikanske stranke za predsjednika je više puta rekao da bi mogao da okonča rat u roku od 24 sata ako bude izabran za predsjednika, ne navodeći korake za postizanje mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve.

Tramp nije tražio od Orbana da postavi temelje za mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije, rekao je jedan od izvora za Tajm, opisujući sutrašnju posjetu kao “neformalniju”.

Mađarski premijer je u martu rekao da će Tramp prestati da finansira Ukrajinu ako bude ponovo izabran za predsjednika.

Bivši američki predsjednik dugo je kritikovao američku pomoć Ukrajini, a kao republikanski predsjednički kandidat, njegov uticaj je značajno doprinio višemjesečnom zastoju u Kongresu oko američke pomoći Ukrajini.