Svijet 15.10.2022.

Orban: Potrebna vojska da obezbijedi mir u slučaju da dođe do rata u Evropi

ČITANJE: 1 minuta

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je njegovoj zemlji potrebna vojska sposobna da djeluje kao sila odvraćanja i da obezbjedi mir u slučaju da turbulentna ekonomska situacija izazove rat u Evropi.

“Ne možemo zarivati glave u pjesak kao nojevi. Moramo da se suočimo sa realnošću. Ako se ovo nastavi, sankcije će potresti Evropu, ekonomija kontinenta će pasti na koljena, ljudi bi mogli da budu u opasnosti, a izgleda da se moramo pripremiti za dugotrajan rat”, rekao je Orban. On je dodao da je Mađarima potrebna “vojska odvraćanja spremna na udar i sposobna da garantuje mir”, prenose Nezavisne.

“Oni koji nisu spremni da djeluju i nisu disciplinovani ne mogu biti uspješni. Oni koji nemaju vjeru neće imati za šta da se bore”, rekao je Orban na ceremoniji polaganja zakletve vojnih regruta dobrovoljaca.

Orban je početkom godine rekao da će Mađarska poboljšati svoje vojne sposobnosti u narednoj deceniji jer samo moćna nacionalna armija može da obezbijedi sigurnost zemlje, dodajući da evropske nacije ne treba da se oslanjaju samo na SAD u pitanjima odbrane.

(Z.M)

Oznake: Viktor Orban, vojska