Svijet 24.06.2024.

Orban pozvao na smjenu Fon der Lajenove

ČITANJE: 1 minuta

Premijer Mađarske Viktor Orban pozvao je na smjenu predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen, jer smatra da je njen mandat na čelu Komisije “najgorih pet godina u istoriji EU”.

On je u intervjuu za njemačku medijsku grupu “Funke” pojasnio da je za smjenu Fon der Lajenove zbog njene “male efikasnosti”.

– Ekološka tranzicija je potpuni neuspjeh upravljanja, a migracioni plan je potpuni promašaj. Evropi je potrebno efikasnije rukovodstvo, imamo brojne talentovane političare sposobne za obavljanje ovog posla – izjavio je Orban.

Međutim, Orban nije želio da govori o konkretnim imenima, prenio je TASS.

– Posljednjih pet godina vjerovatno je bilo najgorih pet godina u istoriji EU. Uspjesi Evropske komisije i elite u Briselu su slabi – rekao je Orban.

Mađarski premijer naveo je da izbori u Evropskom parlamentu pokazuju da narod želi promjenu u Briselu.

– Međutim, kako stvari sada stoje, ista koalicija će ostati na vlasti. Nisam srećan zbog načina na koji se stvari odvijaju. Imamo strukturalni problem – istakao je Orban.

On smatra da Evropljani moraju “ponovo da se uzdignu” ukoliko žele da drže korak sa Amerikancima, pošto je izgubljena politička težina koju je EU nekada imala na svjetskoj sceni.

Orban na govorio pozitivno o kandidatu na predsjedničkim izborima u SAD i bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

– Imam 100 odsto povjerenja u Donalda Trampa. Ne, 101 odsto. Glavni razlog je što je on čovjek mira, nije započeo nijedan rat – dodao je Orban.