Svijet 11.10.2022.

ORBAN: Tramp može da bude nada za mir u Ukrajini, Bajden otišao predaleko sa retorikom prema Putinu

ČITANJE: 2 minute

Premijer Mađarske Viktor Orban boravi u Berlinu, gdje je, između ostalog, s novinarima razgovarao o ratu u Ukrajini i sankcijama koje je Zapad uveo Ruskoj Federaciji.

Orban je tokom razgovora naglasio da je Evropska komisija izgradila izuzetno primitivan sistem kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji.

“Nisam protiv samog instrumenta sankcija, već njihove primjene. Da smo sve dobro isplanirali, cijene energenata ne bi skočile u nebo. Zato sam, kada su sankcije u pitanju, primoran reći da imamo problem. Ako to ne riješimo, stavit ću veto “Mađare niko ne može gurnuti u ćošak”, rekao je Orban.

On je takođe naglasio da Evropi nije u interesu da rusku energetsku zavisnost menja za američku.

„Politički je to svakako zgodnije jer su Amerikanci demokrate u odnosu na Ruse, ali nije dobro. Evropa kao kupac mora imati četiri-pet ponuda na stolu, da bismo mogli da kupujemo gas iz Amerike, Alžira, Katara. pa čak i Rusija. Želimo nezavisnost”, smatra on. Mađarski premijer.

Nakon toga, prvi čovjek Mađarske se osvrnuo i na rat u Ukrajini i rekao da Mađarska i dalje ostaje pri stavu da se sukobi hitno moraju zaustaviti, a strane sjesti za pregovarački sto.

“Greška je što prije rata niko sa zapadne strane nije osjetio potrebu za pregovorima sa Putinom. Što se tiče sukoba u Ukrajini, ja prvenstveno gledam na mađarske interese, a mi smo zemlja koja se graniči s Ukrajinom i stoga imamo direktnu osjećaj prijetnje. Međutim, kada je prekid vatre, ne treba ga uspostaviti između Ukrajine i Rusije, već između SAD i Rusije, na osnovu realnosti moći”, rekao je Viktor Orban.

U tom smislu, Orban je kritizirao i poziciju sadašnjeg predsjednika Bidena.

“Američki predsjednik Bajden otišao je predaleko kada je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao ratnim zločincem i masovnim ubicom. Međutim, nada za mir može biti bivši američki predsjednik Donald Trump”, rekao je Trump.

Na kraju se osvrnuo na resurse za rat koje ima Ukrajina i one koje ima Rusija.

“Resursi su suština svakog rata. Dok Rusi imaju gotovo neograničene resurse u smislu energije i vojnika, Ukrajina ima dovoljno resursa samo zato što joj pomažu Zapad i Sjedinjene Američke Države”, zaključio je mađarski premijer Viktor Orban, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Viktor Orban