Svijet 10.12.2022.

Orban tvrdi da EU nameće svoju volju Mađarskoj

ČITANJE: 1 minuta

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da EU nameće svoju volju Mađarskoj u vezi sa ključnim pitanjima kao što su migracije, seksualno obrazovanje i sankcije, ali da država nastavlja da zastupa interese svog naroda.

Mađarska je ispunila sve obaveze dogovorene sa Evropskom komisijom. Birokrate u Briselu dodaju nove uslove, žele da nam nametnu svoju volju po pitanjima migracija, sankcija i polova – napisao je Orban na društvenim mrežama.

On je naveo da Mađarska, kada je riječ o ovim pitanjima, djeluje u interesu svog naroda, a ne Brisela.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je ranije da Mađarska mora da bude spremna za ozbiljne napade EU jer “Brisel i liberalna propagandna mašina” nisu selektivni u svojim sredstvima i koriste sve vrste ucjena protiv Budimpešte.

Orban je rekao ranije da je Budimpešta očekivala da će na sjednici Evropske komisije 30. novembra biti donijeta odluka da se “odmrzne” mađarski dio iz fondova EU, prenosi Srpskainfo.

Generalno, zahtjevi Evropske komisije odnosili su se na mjere za borbu protiv korupcije, povećanje transparentnosti javnih nabavki i jačanje nezavisnosti pravosudnog sistema.

Evropska komisija saopštila je juče da Mađarska nije provela dovoljno reformi u vezi sa jačanjem propisa protiv korupcije da bi dobila milijarde evra iz fondova EU.

Riječ je o 13,3 milijardi evra koje sljeduju Budimpešti iz fondova EU za oporavak od pandemije.

(Z.M)

Oznake: EU, fondovi, Mađarska