Svijet 12.12.2022.

Orban u Bukureštu potpisuje veliki ugovor: Električna energija iz Azerbejdžana stiže u Mađarsku

ČITANJE: 2 minute

Dok se brojne države u Evropskoj uniji suočavaju s energetskom krizom, čini se kako je mađarski premijer Viktor Orban pronašao način da bar na jedan način obezbijedi dodatno snabdijevanje električnom energijom stanovnika u ovoj državi.

Prema pisanju mađarskih medija, Orban bi 17. decembra u Bukureštu trebalo da potpiše ugovor o elektromreži i snabdijevanju električnom energijom i to s predstavnicima Rumunije, Gruzije i Azerbejdžana.

Kako su naveli iz Orbanovog kabineta, događaju će prisustvovati predsjednik Rumunije Klaus Iohannis, gruzijski premijer Irakli Garibashvili, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, ali i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je najavio kako će Azerbejdžan započeti proizvodnju velikih količina ‘zelene’ električne energije koja će se podmorskim kablovima isporučivati u Gruziju, a odatle u Rumuniju”, piše mađarski portal 888.hu.

Prema riječima šefa mađarske diplomatije, projekat bi trebalo da dobije podršku EU jer u njemu učestvuju dvije države iz Evropske unije – Mađarska i Rumunija.

“Ovim projektom do naše zemlje se može transportovati ‘zelena’ električna energija koju možemo jednim dijelom koristiti i mi, a dijelom možemo služiti i kao tranzitna ruta”, rekao je šef mađarske diplomatije.

Nakon zaoštravanja odnosa s Rusijom, geopolitički značaja Azerbejdžana i Gruzije u elektroenergetskom pogledu značajno je porastao.

Posljednjih nekoliko mjeseci, intenzivno se počelo razgovarati upravo o projektu putem kojeg bi se električna energija izvozila iz Azerbejdžana, preko Gruzije do Rumunije i Mađarske kao zemalja EU.

“Želimo stvoriti novi veliki sistem snabdijevanja električnom energijom. Suština bi bila da električna energija iz Azerbejdžana preko Gruzije i Rumunije stigne u Mađarsku. To bi nam omogućilo da zamijenimo veliku količinu prirodnog plina koji danas koristimo za proizvodnju električne energije u Mađarskoj”, rekao je Orban u oktobru.

(Agencije)