Sport 14.02.2023.

Orden za Sretenje posthumno Siniši Mihajloviću

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je povodom Dana državnosti Republike Srbije – Sretenja, pojedince i institucije iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života, među kojima posthumno i fudbalera Sinišu Mihajlovića.

Ukazom koji je potpisao predsjednik Srbije, Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović za naročite zasluge za Srbiju i njene građane, i postignute rezultate u oblasti sporta, pišu današnje Večernje novosti.

Ordenom Srpske zastave prvog stepena odlikovani su Ričard Alen Grenel, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i SAD, ministar rada i socijalne zaštite Azerbejdžana Sahil Babajev za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžana, ali i bivši beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar za istaknute zasluge i lični doprinos u širenju sloge, mira, duha tolerancije i vjerske saradnju.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno muzičar Kornelije Kovač za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umjetnosti.

Među odlikovanim umjetnicima su i glumica Radmila Živković, operski pjevač Željko Lučić, baletski igrač Konstantin Kostjukov, glumac Lazar Ristovski, a Sretenjski orden prvog stepena dobio je doktor Milovan Bojić za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine.

Sretenjskim ordenom odlikovani su “Vukov sabor” u Tršiću, Mašinski fakultet u Beogradu, Narodni muzej Niš, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, Etnografski institut SANU, Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Јosif Pančić, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Pozorište lutaka “Pinokio”, Klinika za digestivnu hirurgiju – Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Odličja su dobile i obrazovne ustanove, među kojima i Osnovna škola “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela, ali i filmski festivali – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma “Martovski festival” i filmski festival u Sopotu.

Zlatnom medaljom za zasluge nagrađeni su Streljački savez Srbije, Društvo matematičara Srbije, Fond za inovacionu delatnost, zatim diplomata Živadin Јovanović, fizičar Јakša Vučičević, dirigent Bojan Suđić, ali i modna kreatorka Verica Rakočević.

Biblioteka Matice srpske dobila je Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja, a isto priznanje dobila je i Beogradska filharmonija za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim djelatnostima, posebno u oblasti muzičke umjetnosti, povodom 100 godina postojanja.

Ovim ordenom nagrađen je Balet Narodnog pozorišta u Beogradu povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara, Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađeno je Јugoslovensko rečno brodarstvo ad Beograd povodom 130 godina uspješnog rada, kao i Institut za sudsku medicinu “Milovan Milovanović” Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

(Srna)