Vijesti 12.05.2016.

Organizatori obećavaju mirne skupove u subotu u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute
cavic borenovic
Organizatori protesta “Oslobodimo Srpsku” i mitinga “Srcem za Srpsku. Stop izdaji” pozvali su juče narod da na miran, dostojanstven način i bez ijednog incidenta izrazi svoj stav na skupovima koji su zakazani za subotu.

Gotovo svi lideri parlamentarnih političkih stranaka u RS obećali su da će njihovi članovi i simpatizeri koje izvedu na ulice poštovati zakon i da neće praviti bilo kakve probleme ili nemire.

Istovremeno, zbog povećanog bezbjednosnog rizika MUP RS, kako je rekao Dragan Čavić, lider NDP-a, nakon sastanka s najvišim zvaničnicima MUP-a, izdao je rješenje u kojem se organizatoru protesta “Oslobodimo Srpsku” omogućava okupljanje u parku “Mladen Stojanović”, ali ne odobrava planirana protestna šetnja do Trga Krajine, jer je istu trasu za šetnju prijavio i organizator mitinga “Srcem za Srpsku. Stop izdaji”.

“Ne odustajemo od protestne štenje i mi ćemo je manifestovati i o tome na vrijeme obavijestiti MUP RS”, rekao je Čavić, dodajući da će o tome, kao i o trasi za šetnju odluka biti donesena sutra i da na protestu očekuju više od 10.000 ljudi.

Sudeći prema izjavama najviših zvaničnika, skupovi, koji su za subotu u 12 časova najavljeni u parku “Mladen Stojanović” i na Trgu Krajine, trebalo bi da proteknu u najboljem redu i bez ijednog incidenta.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da u subotu niko neće destabilizovati RS i da će sve proteći mirno. On se osvrnuo na izjavu Mladena Bosića, lidera SDS-a, koji je rekao da ima informacija da će na skup doći ekstremisti iz Srbije, ističući da je potrebno smiriti sve, a da Bosić treba da demantuje te navode.

Nebojša Radmanović, potpredsjednik SNSD-a, rekao je da očekuje oko 30.000 ljudi na mitingu koji ta stranka organizuje te da će narod pokazati koliko voli RS, za razliku od opozicionara, koji bi “oslobađali Banjaluku i RS”, kao što su u ratu činili naši sjeverni i južni susjedi.

“Na mitingu koji organizujemo neće biti nereda, a nadležni organi RS spriječiće bilo kakve rušilačke aktivnosti opozicionih stranaka”, rekao je on.

O eventualnom dolasku ekstremističkih grupa iz Srbije govorio je i Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, koji je rekao da MUP neće dozvoliti da ekstremističke grupe ili osobe iz kriminalne sredine odu iz Srbije na mitinge koji su u subotu najavljeni u Banjaluci.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, nakon sastanka s najvišim zvaničnicima MUP-a RS rekao je da je ključno pitanje na koje nema odgovora – ko je i zašto je MUP dozvolio SNSD-u i Miloradu Dodiku održavanje skupa istog dana u isto vrijeme.

Adam Šukalo, predsjednik stranke Napredna Srpska, rekao je da medijsko podzemlje predvođeno RTRS sije mržnju te da im je cilj da posiju strah kako bi ljude spriječili da dođu na proteste.

“U subotu ćemo održati mirne proteste i neće biti nikakvog sukoba. Ovo nije 5. oktobar i neke žute revolucije”, rekao je Predrag Vulin, predsjednik Gradskog odbora SDS-a.

Darko Banjac, poslanik u NS RS, izrazio je očekivanja da će protest opozicije i miting podrške vlasti biti završeni na demokratski način, bez ijednog ekscesa, jer bi svaki incident mogao da našteti RS.

“Nadam se da ćemo imati svi zajedno dovoljno pameti i hrabrosti da to završi na demokratski način”, rekao je Banjac, dodajući da u parku “Mladen Stojanović” neće biti održan nikakav narodni, već protest opozicije.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, pozdravio je reagovanje Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Srbije, koji je narod u RS pozvao na uzdržanost i toleranciju na javnim skupovima u RS.

“Izbori su jedini legalni način za provjeru vlasti. DNS je i sada spreman na izbore, s tim da oni budu na svim nivoima u RS i BiH”, rekao je Pavić.

(Nezavisne)