Politika 18.10.2020.

ORIGINALNA PREZIMENA NA LISTAMA: Koliko glasova mogu da dobiju Kituša, Šupčić i, naravno, Sej?

ČITANJE: 2 minute

Osim standardnih političkih prepucavanja, upravo započeta kampanja uoči lokalnih izbora ima i vedrije strane, poput serije neobičnih imena i prezimena na listama kandidata.

Uglavnom je riječ o terminima koji izazivaju duhovite asocijacije među pripadnicima sva tri ovdašnja naroda, a u originalnoj ponudi prednjači Stranka demokratske akcije.

Tako je, recimo, na 24. poziciji na listi SDA u sarajevskoj opštini Vogošća – Elvir Kituša, čija fotografija otvara ovaj kratki osvrt.

Kod Džemala Hurića, kandidata SDA u Ilidži, u fokusu nije netipično ime ili prezime, ali jeste originalan poziv koji je uputio glasačima sa društvenih mreža. Naime, Džemo je 35. na listi, odnosno “predzadnji”, kako sam kaže, pa se našalio na vlastiti račun, apelujući na birače da ulože trud i da ga ipak pronađu među kolegama, ma koliko to bilo teško, s obzirom na neupadljivo mjesto na glasačkom listiću.

 

Ima i kandidata čija se prezimena ne odnose na pojedine dijelove ljudskog tijela, već na poljoprivredu, preciznije na voćarstvo, kao kada je u pitanju Jasmin Šljivo, kandidat na 14. mjestu na listi SDA u sarajevskoj opštini Centar.

Od ranije, popularnost na društvenim mrežama stekao je Nesib Šupčić, kandidat SDA u Gornem Vakufu, koji je još 2016. privukao pažnju u regionu duelom sa bratom Mesudom Šupčićem, predstavnikom SDP-a u istoj opštini. S obzirom na živopisne konotacije njegovog prezimena, bila bi šteta da SDA ne iskoristi ovakav potencijal i 2020.

Kod nezavisnog kandidata za gradonačelnika Bihaća Ramića nije originalno prezime Ramić, ali jeste ime Sej, koje podsjeća na poznatog folk pjevača Džeja Ramadanovskog. Naravno, ove vrste humora svjestan je i sam kandidat, pa njegova kampanja protiče u znaku veselog slogana”Svi smo mi Sej”.

I male stranke imaju svoje adute u trci sa SDA, pa je tako Bošnjački pokret, pod brojem 6, u sarajevskoj opštini Centar kandidovao Enisu Bajramović. Ona je uredno pozvala rodbinu i prijatelje da je podrže 15. novembra.

U njenom imenu i prezimenu, naravno, nema ništa specifično, ali ima u zanimanju koje je prethodilo političkoj karijeri ove kandidatkinje. Jer, očigledno je Enisin ulazak u politiku pokrenuo i ne baš naklonjene “prijatelje”, koji su je odmah na društvenim mrežama podsjetili na “sado-mazo” momente iz prošlosti.

(Banjaluka.net)

Oznake: lokalni izbori, SDA