Vijesti 09.03.2018.

Orila se pjesma iz javne kuhinje

ČITANJE: 2 minute

Orila se pjesma iz javne kuhinje, zvuci harmonike i karaoka parali su oblake iznad Obilićeva. Zastajali su na malom kružnom toku i gledali šta se dešava.

Pjevale su žene kao da ih nijedna muka ne muči. A muče ih mnoge muke, od nedostatka posla, pa sve do gladi. Ali, pjevalo se. Juče nije bilo suza, ni muke, samo akordi, samo podvriskivanje – i veselje.

”Ne, ne gurajte se…vraćaj se ‘vamo”, čulo se juče oko 15 časova ispred ulaza u Javnu kuhinju – Obrok ljubavi u Obilićevu.

Nije ni čudo, gužva je bila ogromna, jer je Udruženje građana ”Mozaik prijateljstva” prvi put na ovakav način organizovalo proslavu 8. marta za žene, korisnice njihovih usluga.

Cupkala je i pjevala i Vida Kovačević, Banjalučanima poznata po priglavcima koje godinama plete i prodaje: Radi se,ali nema se. Sve je to sitno, reći će Vida, pa dodati:

”Duže od 20 godina sam korisnik javne kuhinje. Ovdje nisam svaki dan na hrani, samo nedeljom. Prije smo se ovdje sastajali i plele priglavke, jeli kolače i pili sokove, a sada smo samo nedeljom ovdje”. Pojedemo nešto,popričamo, pa svako za svojim životom.

Očekivali 50 žena, došlo 120 i dva – mušketira

Više od stotinu žena se tiskalo da uđe u salu za proslavu, ali se među njima, neočekivano, našlo i nekoliko muškaraca.

”Žene su nam rekle da i mi dođemo, da ne budu same”, uz osmijeh su nam mangupski prokomentarisali Marinko Vulin (64) i Anđelko Milanović (82),dva mušketira, koji su čuvali stotinu dama.

Od očekivanih 50 ili 60 žena došlo ih je preko 120, te su organizatori tražili dodatne stolice.

Mozaik protiv gladi – od grada 5000 godišnje

”Vodimo javnu kuhinju i dnevni boravak kroz koji prođe oko pedesetak ljudi. S obzirom na to da oni vole igrati i pjevati danas smo doveli i muzičare”, kaže uz zvuke harmonike Miroslav Subašić, predsjednik udruženja, pa dodaje- Naš narod je najveći donator svih ovih akcija. Grad Banjaluka izdvaja na godišnjem nivou 5 000 KM za rad organizacije”, ističe Miroslav Subašić.

Dalibor Borković – humanista muzičar

Pjevali su im, sada već poznati banjalučki humanista i najpoznatiji banjalučki Karaoke majstor Dalibor Borković, sa svojom humanom ekipom pjevača, klovnova i harmonikašem.

”Mozaik prijateljstva” organizuje božićne i vaskršnje ručkove, proslavu Nove godine, Prvog maja, te pored toga dodjeljuje garderobu i bavi se ekologijom.

Trenutno ima preko 700 korisnika Javne kuhinje, a svi koje je muka natjerala po besplatni obrok mogu se informisati, kako da i oni postanu korisnici.

(Banjaluka.com)