Vijesti 27.11.2021.

Oružane snage BiH do kraja godine dobijaju četiri američka vojna helikoptera

ČITANJE: 1 minuta

Isporuka novih američkih helikoptera, namijenjenih Oružanim snagama BiH (OSBiH), trebalo bi da bude realizovana do kraja godine, kako je ranije i najavljeno, piše Klix.ba.

“U ovom trenutku imamo potvrdu da bi novi američki helikopteri Bell Huey II (vojne oznake UH-1H-II), trebali biti isporučeni Bosni i Hercegovini tokom narednog mjeseca (decembra), kako je i planirano, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH).

Iz Ministarstva podsjećaju kako je Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake “UH-1H-II”, potpisan 13. decembra 2019. godine u Sarajevu, ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM.

Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama.

Višenamjenski helikopter UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namjene UH-1H Iroquois koji se nalazi u inventaru Brigade vazdušnih snaga i protuvazdušne odbrane OSBiH.

Prema podacima kompanije “Bell”, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

(N.S)