Vijesti 04.12.2021.

Oružanim snagama BiH isporučena četiri američka vojna helikoptera

ČITANJE: 1 minuta

Bosni i Hercegovini jutros su isporučena četiri američka vojna helikoptera Bell Huey II.

Ovu informaciju za Klix.ba je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) Senad Mašović koji je prisustvovao isporuci letjelica. Helikopteri su iz Alabame transportovani avionom Antonov na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Helikopteri isporučeni na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine su krajem prošlog mjeseca saopćili da je riječ o helikopterima “UH-1H-II” ukupne vrijednosti 38.539.378 dolara, od čega je Bosna i Heregovina uplatila s 4.360.000 dolara, tj. 7,5 miliona KM. Ostatak novca su osigurale Sjedinjene Američke Države kroz program pomoći prijateljskim državama. Ugovor o nabavci je potpisan u decembru 2019.

U Ministarstvu odbrane su istakli da su ovo višenamjenski helikopteri. Osigurana je obuka pilota i tehničara te oprema i alat za održavanje. Iz OS BiH su poručili da će ovom nabavkom moći nastaviti još bolje izvršavati zadaće zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale aktivnosti u ispunjavanju njihovih glavnih misija. Naglasili su da se već danas može očekivati povećana aktivnost helikoptera u zoni Sarajeva.

Prema podacima kompanije Bell, više od 300 helikoptera Huey II je u posjedu 14 država s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

(A.M.)