Svijet 03.11.2020.

Oružje koje drži bečki terorista proizvedeno u bivšoj Jugoslaviji?

ČITANJE: 1 minuta

Automatska puška koju u ruci drži terorista za kojeg njemački dnevni list Bild tvrdi da je jedan od bečkih terorista, najvjerovatnije je proizvedena u fabrici oružja u Kragujevcu, kaže za “Nezavisne novine” Aleksandar Radić, vojni stručnjak iz Beograda.

Na mutnoj fotografiji, koja kruži internetom mogu se razaznati elementi poput oblika tromblonskog nišana i donjeg dijela obloga cijevi, koji su karakteristični za oružje proizvedeno u ovoj fabrici, rekao je Radić.

On kaže da postoji nekoliko načina na koje je oružje moglo dospjeti u ruke bečkih terorista, a da je jedan ilegalna trgovina, jer na prostoru bivše Jugoslavije, posebno u područjima obuhvaćenim ratnim dejstvima idalje postoje stotine hiljada komada ilegalnog oružja, pišu “Nezavisne”.

Radić naglašava da šverceri te puške na Balkanu plate nekoliko desetina ili stotina evra, a onda prodaju u zemljama Evrope za više od hiljadu evra.

Drugi način je da je oružje kupljeno legalno od neke treće zemlje, a onda tim putem dospjelo ilegalnim kanalima u Beč ili neki drugi evropski grad. Treći način je, kako kaže, kroz saradnju kriminalnih grupa koje su porijeklom s zapadnog Balkana a sada se nalaze u zemljama EU.

Radić naglašava da ako se ispostavi da je u terorističkom napadu korišteno oružje iz Kragujevca, to ne bi bilo prvi put, jer podsjeća da su i teroristi u Parizu prije nekoliko godina u napadu na magazin Šarl Ebdo koristili oružje s prostora bivše Jugoslavije.

(N.S/ Banjaluka.net)