Vijesti 21.12.2017.

OŠ “Ivan Goran Kovačić” zbog bezbjednosti djece uvodi video-nadzor

ČITANJE: 2 minute

Zbog sigurnosti djece tokom boravka na nastavi, ali i okupljanja oko škole, Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u naselju Lazarevo dobiće video-nadzor do početka drugog polugodišta.

Milenko Savičić, direktor škole, potvrdio je da će ova obrazovna ustanova u drugo polugodište ući obezbijeđena video-nadzorom.

“Video-nadzor postavljamo zbog bezbjednosti, jer se često dešavaju okupljanja oko škole, ali i zbog bezbjednosti djece nižih razreda, jer u prvoj smjeni imamo dežurne učenike, a u drugoj smjeni nemamo nikoga”, pojasnio je Savičić.

Dodao je da će kamere postaviti tokom zimskog raspusta, kada djeca ne budu bila u školi.

“Na sastanku Savjeta roditelja zajedno smo odlučili da se uvede video-nadzor”, rekao je Savičić.

Majka čije dijete ide u peti razred kazala je da je postavljanje kamera dobra ideja jer smatra da će na taj način djeca, posebno ona u nižim razredima, biti bezbjednija.

“Ovo je dobar potez, posebno da bi se spriječilo vršnjačko nasilje među djecom u dvorištima škola”, kazala je ova majka i dodala da smatra da sve škole treba da imaju video-nadzor u objektima i oko njih.

U Osnovnoj školi “Sveti Sava” u naselju Lauš već imaju postavljene kamere napolju, ali još se čeka postavljanje novih kamera u unutrašnjosti škole.

“Trebalo bi da u drugom polugodištu postavimo kamere i u unutrašnjosti škole”, rekao je Miroslav Popržen, direktor OŠ “Sveti Sava”.

Popržen ističe da se video-nadzor u toj školi pokazao kao dobro rješenje.

“Video-nadzor i psihološki djeluje na đake jer je škola javna površina i oko škole svi imaju pristup, a uz nadzor odmah je manje štete i vandalizma, jer je drugačije ponašanje kada se zna da se nešto nadgleda”, kazao je Popržen.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da većina osnovnih i srednjih škola u RS ima video-nadzor.

“U skladu s potrebama škole i zahtjevima roditelja i učenika rukovodstvo škole donosi odluku o uvođenju video-nadzora”, rekli su u resornom ministarstvu.

(Nezavisne)