Vijesti 02.12.2015.

OŠ Petar Kočić u Kolima kod Banjaluke: Nastavnik dolazi pijan na nastavu?

ČITANJE: 3 minute
petar kocic skola
Roditelji učenika Osnovne škole “Petar Kočić” iz Kola kod Banjaluke tvrde da nastavnik fizičkog vaspitanja Dejan Trikić na časove dolazi pijan i upozoravaju da će posegnuti za radikalnim mjerama ako taj problem ne bude riješen po hitnom postupku.

Iz Savjeta roditelja ove škole poručuju da djecu neće puštati na nastavu ako im suspendovani Trikić ponovo bude predavao. Naglašavaju da su djeca izložena raznim neprijatnostima i da to više neće dozvoliti.

– Djeca se plaše nastavnika. Kad god idu na čas fizičkog vaspitanja, među njima zavlada tajac. Moja kćerka zbog straha od pijanog nastavnika nekad i izbjegne čas fizičkog – kaže predsjednik Savjeta roditelja Silvana Radulović.

Prema njenim riječima, nastavnik na časovima skida gornji dio odjeće, isteže se i pokazuje tijelo učenicima, te traži od njih da pomirišu njegov novi parfem. Radulovićeva tvrdi da Trikić često šalje učenike u prodavnicu da mu kupe pivo, a zatim ih nagovara da piju zajedno s njim.

– Ne želim da mome djetetu predaje pijani nastavnik. Zavod za zapošljavanje RS je preplavljen ovim kadrom, a našoj djeci predaje liječeni, ali, nažalost, ne i izliječeni alkoholičar – istakla je Radulovićeva i dodala da ovaj problem nije od juče i da godinama traže da Trikić bude otpušten iz škole.

U rukovodstvu škole kažu da ne sjede skrštenih ruku i da su na osnovu pritužbi učenika i roditelja po treći put pokrenuli disciplinski postupak protiv Trikića. Prema riječima zaposlenih u ovoj školi, Trikić prethodna dva puta nije dobio otkaz zahvaljujući njihovoj dobroj volji.

– Trikić je suspendovan do okončanja postupka. Posljednji nemili događaj odigrao se prije manje od mjesec kada je u alkoholisanom stanju došao na čas i neprimjereno se ponašao prema đacima – rekla je vršilac dužnosti direktora Osnovne škole “Petar Kočić” Dubravka Bosančić i dodala da su poslije toga obavijestili sve nadležne ustanove i institucije.

U Školskom odboru oštro osuđuju ponašanje Trikića.

– Pružamo punu podršku upravi škole u rješavanju ovog problema – rekla je predsjednik Odbora Nataša Marjanović.

Trikić odbacuje optužbe tvrdeći da se radi o gnusnim lažima i da mu je sve smjestio direktor škole.

– Ništa od toga nije tačno. U toku radnog vremena i u školi nikad ne pijem. Nedavno sam bio na nekoj proslavi i ostao dokasno. Kako ne bih izostajao s posla, odmah sutradan sam došao u školu. Priznajem, bio sam malo veseliji nego inače, ali pijan ne – rekao je Trikić.

Dodao je da sa direktorom škole nije u dobrim odnosima, zbog čega mu traže dlaku u jajetu.

– Optužuju me i da učenike šaljem po pivo u prodavnicu, što nije tačno. Istina je da sam skoro poslao jednog učenika da mi kupi cigarete, ali on me nije razumio, pa je donio pivo – rekao je Trikić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su upoznati sa situacijom u školi u Kolima.

– Osuđujemo nedolično ponašanje Trikića. Takvo ponašanje smatramo nedopustivim, a zakon jasno propisuje šta su teže povrede radnih dužnosti, koje kazne mogu biti izrečene i obaveze direktora škole u slučaju njihovog kršenja. Rukovodstvo škole je postupilo po zakonu – rekli su u Ministarstvu prosvjete.

(NN/Glas Srpske)