Magazin 12.04.2019.

OŠ “SVETI SAVA” PROSLAVLJA JUBILEJ: 50 godina postojanja i rada škole u banjalučkom naselju Lauš

ČITANJE: 3 minute

Osnovna škola “Sveti Sava” u naselju Lauš ove godine obilježava 50 godina postojanja i rada.

Prvi put školsko zvono oglasilo se u školskoj 1968/1969. godini i od tada do danas kroz ovu obrazovnu ustanovu prošlo je više desetina hiljada đaka Lauša, Bronzanog Majdana, Saračice… Do 1993. godine škola je nosila ime narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Drage Langa, da bi tada ponijela ime prvog srpskog prosvjetitelja Svetog Save.

– Ponosni smo na jubilej jer pola vijeka uspješno radimo i obrazujemo djecu. Velika je stvar na stručan način najmlađima ulivati znanje i utirati stazu da sutra izaberu pravi životni put – kazao je direktor OŠ “Sveti Sava” Miroslav Popržen.

Nastavu u centralnoj i područnoj petorazrednoj školi na Pavlovcu trenutno pohađa 1.269 učenika raspoređenih u 53 odjeljenja.

– Broj đaka uvijek varira. Mnogi sa područja obližnjih prigradskih naselja koja gravitiraju ka MZ Lauš žele da im djeca idu u našu školu mada nekoliko obrazovnih ustanova postoji i u tim mjestima – kazao je Popržen.

Podsjetio je da škola nije imala adekvatan prostor sve do 2007. godine, kada je dograđen novi objekat u kojem su danas smješteni učenici razredne nastave.

– Taj period je bio izuzetno težak. Izvođenje nastave u neuslovnom prostoru je, na sreću, daleka prošlost. Cilj nam je da se škola razvija i da se nastava odvija u savremenim uslovima. Za to nam je potrebna finansijska pomoć kako bismo išli u korak sa savremenom tehnologijom. Kao i većini škola, nedostaje nam moderna oprema koja bi pomogla đacima da lakše usvajaju znanje i obavljaju svoje školske aktivnosti – rekao je Popržen.

Napomenuo je da je u toku izrada projekta za izgradnju sportske dvorane.

– Zahvaljujući podršci grada već naredne godine trebalo bi da bude izgrađena sportska dvorana. To je jedan od značajnijih pomaka – naglasio je Popržen.

Povodom jubileja, 50 godina postojanja i rada, u toku je priprema školske monografije koja će biti objavljena sredinom juna.

– Nastojimo da objedinimo istorijski razvoj i zanimljive činjenice na jednom mjestu. Želja nam je da učenicima dočaramo kako je tekao razvoj škole, ko su bili njeni đaci, nastavnici i u kakvim uslovima su djeca učila. Monografija je naša obaveza zbog generacija koje dolaze. Biće to svojevrstan spomenar bivših učenika na mladost i period koji su proveli u školi – rekao je Popržen.

Istakao je da je u procesu prikupljanja podataka najteže bilo doći do onih u periodu između 1960. i 1980. godine.

– Iz starijeg perioda nam nedostaje materijala, ali uz pomoć Arhiva Republike Srpske, kao i Arhiva pedagoškog zavoda uspjeli smo prikupiti neke zanimljive činjenice koje će čitaoci moći da pronađu u našoj monografiji. Mnogo su nam pomogla i sjećanja nastavnika, ali i ljetopisi – zaključio je Popržen.

Bezbjednost djece u saobraćaju

 

Službenici Agencije za bezbjednost saobraćaja predstavili su juče učenicima Osnovne škole “Sveti Sava” elaborat o bezbjednom saobraćaju.

– Bezbjednost djece u saobraćaju je jedno od najvažnijih pitanja i za agenciju, ali i za cijelo društvo – rekao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.

Dodao je da je izvršena analiza okoline škole, ali i pristupnih puteva kojima se djeca kreću.

– Anketirani su i roditelji koji su iznosili mišljenje o tome koja su to opasna mjesta na putevima kojima se učenici kreću do škole i šta bi trebalo da bude urađeno da se ti problemi otklone – naveo je Radović.

(Glas Srpske)