Vijesti 20.09.2021.

OSA: Utvrdićemo ko je nezakonito snimao razgovor Tadić – Mehmedagić, angažovani vještaci iz EU

ČITANJE: 1 minuta

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) pokrenula je proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora između generalnog direktora OSA Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Iz OSA je saopšteno da će vještačenje biti urađeno kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak čelnih ljudi dvije državne institucije u prostorijama Tužilaštva BiH te da će tražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije, prenosi Klix.

Takođe, biće upućena i disciplinska prijava Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH kao i krivična prijava zbog nezakonitog prisluškivanja i tonskog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima.

“OSA BiH se u svom radu strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta i zbog toga još jednom pozivamo nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo”, navodi se iz OSA.

Podsjetimo, na snimcima koji traju skoro 90 minuta može se čuti da direktor OSA i glavna državna tužiteljica razgovaraju o predmetu “Diploma”, a Mehmedagić iznosi pritužbe na račun tužioca u spomenutom predmetu Olega Čavke. Tokom razgovora dotakli su se brojnih aktuelnih tema i “zakulisnih radnji” određenih osoba. Sastanku je prisustvovala i tužiteljica Ozrenka Nešković.

(SB)

Oznake: OSA