Biznis 31.12.2015.

Osam biznis lekcija iz Igre prestola

ČITANJE: 3 minute
igra-prestola

Iz serije Igra prestola mogu se izvući brojne lekcije, a neke od njih se mogu primjeniti i na biznis, smatraju finansijski stručnjaci.

1. Plaćajte brzo svoje dugove
Jedna od fraza koja se pojavljuje u seriji je “Lanister uvijek plaća svoje dugove” – a odnosi se na moto najbogatijeg kraljevstva. U biznisu, smanjenje duga nije samo dio finansijskog izvještaja, kaže Heder Tejlor, menadžer socijalnih medija u MyCorporation.com. Ona kaže da će period sušnih razdoblja doći i dug može uništiti bilo kakvu fleksbilnost.

2. Pustite vaše konkurente da sami sebe unište
Mnogi start ap projekti ulaze na tržište koje je već nastanjeno drugima. To može biti dobra stvar, kaže Kris Heli, direktor marketinga u Inspyder Software. Kako patuljasti princ Tirion Lanister kaže, “vaši neprijatelji mrze jedni druge koliko mrze i vas”. Puštajući vaše vojnike da se bore kroz imaginarne ratove i marketing kampanje dobijate šansu da sagradite skladište i privučete više mušterija.

3. Sloboda rađa lojalnost
U Igri prestola, odanost je sveta. Ali je takođe prikazana kao privilegija i skoro pa slobodno izabrana. Mari Džons, account coordinator u KC Projectu, kaže da je najbolji stil upravljanja onaj koji zaposlenom daje opciju – tretirajte ih kao saveznike, ne kao robove. “Kalisi nabavlja grupu robova ratnika koje zovu Neokaljani. Oni su trenirani da rade šta im se naredi, bez obzira šta je to. Ona dobija ove trupe i daje im novi smisao slobode i vrijednosti. Zauzvrat izgleda da su joj još odaniji izborom, ne silom.”

4. Budite ljubazni!
Činjenica je da u ovoj seriji postoje scene mučenja i nasilja iz kojih se ne može mnogo šta naučiti. Između, ipak, postoje i ljubaznosti i žrtve. Iako izgleda nepotrebno pokazivati ljubaznost prema mušteriji ili poslovnom partneru, ona će se ipak isplatiti na duže staze. Kao što kraljica kaže svom sinu u seriji – povremena ljubaznost će odnijeti sve probleme.

5. Izgrađujte svoj uticaj konstantno i strpljivo
Kraljev špijun Varis jednom je objasnio kako je bio prosjak, ali kako se lukavošću i manipulacijom uzdigao. Socijalne mreže funkcionišu na sljedeći način: gradite publiku lagano, korak po korak. Svaka konekcija koju stvorite, svaki novi klijent, intervju, pres kontakt doprinosi vašem poslovnom profilu i vašem ličnom uticaju i mreži.

6. Sloga gradi snagu
Robert Barateon, poznat kao Kralj Sedam Kraljevstava jednom je objasnio snagu vojske. Podigao je pet prstiju, razdvojio ih a onda je podigao skupljenu pesnicu. Onda je pitao kraljicu koji je broj veći. Ona je pogrešno pretpostavila i odgovorila – pet! Ali, snaga dolazi iz jedinstvenog pristupa. Ujedinjen tim je moćniji od grupe milion individualaca koji rade nezavisno.

“Odaberite ljude koji su strastveni za postizanjem jednog cilja – vašeg cilja. Najgora stvar koju možete da uradite je da okružite sebe timom koji bez obzira na to koliko je talentovan ili pametan, ne vjeruje u vaš proizvod. Ujedinjena sila, koja iskreno vjeruje u to što radi i želi da dođe do kraja, uradiće sve neophodno da postigne uspjeh. ”

7. Planirajte strategiju, inače… (Čekajte spremni zimu!)
Kuća Stark koja vlada Sjeverom, daje lekciju koju je lako zaboraviti u bilo kom start ap-u: Zima dolazi.

“Dugoročno strateško planiranje i spremnost na bilo kakvu propast koja može da naiđe u budućnosti važna su svojstva za uspjeh lidera malih biznisa. Dok preduzetnici koji smatraju da je upotreba profita najbolja kroz reinvestiranje u kompaniju, oni koji čuvaju rezerve za crne dane uspijevaju da svojim kompanijama obezbijede lakši prolazak kroz teška vremena.

8. Znajte kome možete da vjerujete
Znati kome vjerovati je važno ali i kritično, naročio kada kompanija počinje sa radom. Zajednička tema serijala je praviti razliku između prijatelja i neprijatelja. “Ed Stark vjeruje Maloprstiću i… glava mu bude odsječena. Da je vjerovao Renliju, stvari bi izgledale mnogo drugačije.” Zvuči dramatično? Sigurno, ali dobra lekcija za svakog ko želi da napravi uspješnu kompaniju.

(Srbija Danas)