Sport 01.09.2016.

Osam decenija drugovanja sa prirodom Planinarskog društva Kozara

ČITANJE: 2 minute

Planinarsko društvo “Kozara” nizom aktivnosti i planinarskih pohoda obilježava 80 godina postojanja. Jedna u nizu akcija povodom rođendana bila je minulog vikenda šetnja do Banj brda.

– Volimo biti u prirodi i uživati u njenim ljepotama, a da li je to Banj brdo ili neki mnogo viši planinski vrh nije nam mnogo važno. I samo ime koje nosi naše društvo, prekrasne planine Kozare, svjedoči o našoj ljubavi prema onome što je iskonsko blago zemlje – rekao je planinarski vodič i član odbora PD “Kozara” Aleksandar Svitić.

Prema njegovim riječima, društvo je osnovano davne 1936. godine, ali se tačan datum ne zna.

– Istorijat našeg društva seže od početaka prošlog vijeka. Najprije je djelovalo kao podružnica Planinarskog društva “Romanija” iz Sarajeva, da bi 1936. bilo registrovano kao samostalno Planinarsko društvo “Kozara”. Kako ne znamo tačan datum, zbog toga raznim aktivnostima tokom cijele 2016. godine obilježavamo osam decenija postojanja – rekao je Svitić.

“Kozara” je veoma aktivna i skoro svake nedjelje organizuje različite šetnje i ekspedicije, na kojima ih prati od 20 do 80 planinara i ljubitelja prirode svih profila i generacija.

– Do sada smo pohodili sve značajnije vrhove u regionu. Obišli smo sve najviše planine u BiH: Volujak, Maglić, Vlašić i Čvrsnicu. Organizovali smo planinarski pohod na Velebit i Biokovo u Hrvatskoj. U Crnoj Gori smo se penjali na Durmitor, a obišli smo i najviše vrhove Srbije i Slovenije – riječi su Svitića.

Još je dodao da je u 20 akcija koje su do sada organizovane u 2016. godini bilo i zahtjevnijih pohoda.

– Jedan od njih je ekspedicija na Maglić, na kojoj smo organizovali maratonsko hodanje. Ta ekspedicija je trajala 20 sati – kazao je Svitić.

Planinari “Kozare” će se krajem septembra popeti na krov Balkana, planinski masiv Musala u Bugarskoj.

– Cilj nam je da osvojimo najviši vrh Rilu, visok 2.925 metara – zaključio je Svitić.

Ponosni na Pećanca

U Planinarskom društvu “Kozara” su posebno ponosni na podvig svog planinara Petra Pećanca, koji je 2007. godine osvojio najviši vrh svijeta Mont Everest.

– Ime Pećanca zapisano je zlatnim slovima u anale našeg društva. To je podvig za sva vremena – naglasio je Svitić.

(Glas Srpske)