Magazin 09.10.2015.

Osam tehnologija koje će omogućiti život na Marsu!

ČITANJE: 3 minute
mars
Planeta Mars je vijekovima centralna tačka ljudske mašte i želje za istraživanje. Ovaj “crveni kliker” izvor i tema je mnogih priča, a posljednja u nizu dolazi iz pera Endija Vira koji je pretočen u novo ostvarenje Ridlija Skota – Marsovac: Spasilačka misija 3D.

Fascinantna priča o putovanju, istrajnosti i humanosti dolazi u bioskope 1. oktobra, a kako bi što realističnije prikazali život van planete Zemlje, Met Dejmon i ekipa su se konsultovali i trenirali sa predstavnicima agencije NASA. Iako je “Marsovac” smješten u 2030. godinu, NASA već sada posjeduje neke od tehnologija koje je moguće vidjeti u ovom filmu.

Kuća

Na površini Marsa, Vatni provodi dosta vremena u „Habu“, njegovom novom domu. Budući da se već sada sprema misija za Mars, NASA je razvila pokretnu kuću nazvanu HERA koja je samoodrživa. Ova dvospratnica sadrži radni prostor, dnevnu sobu i module za higijenu. Za sada je moguće živjeti u njoj dvije nedelje, ali je u planu povećanje do 60 dana.

Farma biljaka

Astronauti na svemirskoj stanici „Mir“ svoju hranu dobijaju pomoću specijalne dostave, ali na Marsu ljudi neće moći da se oslanjaju na takav način ishrane. Stoga je razvijen poseban sistem nazvan Veggie na kojem je uspješno uzgajana salata. Ovaj program je tek u povoju, ali se već vidi napredak.

Reciklaža vode

Iako su nedavno objavili da na Marsu postoji voda, to ne znači da svaka kap nije od životne važnosti. Na stanici „Mir“ nijedna kapljica znoja se ne utroši za džabe, a to bi bio slučaj i sa astronautima na Marsu. Reciklirani urin je samo jedan od načina na koji se astronauti „osvježavaju“.

Vazduh

Na planeti Zemlji disanje doživljavate olako, ali kiseonik u svemiru je čisto zlato. NASA je osmislila sistem čiji je jedini zadatak da imitira atmosferu sa Zemlje i pruža astronautima izvor kiseonika.

Odijelo

Vatni provodi dosta vremena na površini Marsa, a da bi to uspio potrebno mu je specijalno odijelo, koje se razlikuje od onih što današnji astronauti nose. Trenutno se razvijaju posebna odijela koja će omogućiti više slobode pri kretanju, ali i pružati bolju zaštitu.

Vozilo

Kada čovjek bude kročio na Mars biće potrebno posebno prevozno sredstvo. NASA je već spremila jedno takvo vozilo koje čeka da bude poslato na „Crvenu planetu“. Opremljeno je brojnim tehnologijama i može da izdrži sve teške uslove.

Jonsko potiskivanje

Radi dobijanja posebnog ubrzanja koristi se sistem nazvan jonsko potiskivanje. U suštini to je električno punjenje gasa poput argona koje se ispaljuje velikim brzinama. Na taj način moguće je drastično ubrzati letjelicu.

Solarni paneli

Jedini izvor energije na Marsu biće Sunce, a kako bi pokupili to i iskoristili potrebni su efikasni solarni paneli koje NASA uveliko posjeduje. Pitanje je da li će putovanje na Mars biti moguće već 2030. godine, ali brojni naučnici rade na tome i žele da dostignu taj cilj. Do tada, veoma realističan prikaz tog putovanja i života na ovoj nepristupačnoj planeti možete vidjeti u filmu „Marsovac: Spasilačka misija 3D“.

(Svet Plus)