Politika 26.05.2021.

OSCE, OHR, EUSR I AMBASADE: Osuda zastrašivanja novinara i analitičara u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Misija OSCE-a u BiH i Ambasada Švedske u BiH u ime švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini, Ured visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH/EUSR, Ambasada Njemačke u BiH, Ambasada SAD u BiH i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH oštro osuđuju posljednje napade na lični i profesionalni integritet političke analitičarke i novinarke iz Banjaluke, Tanje Topić, od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, saopštile su ove institucije.

Prijetnje i zastrašivanje, kao i bilo kakva vrsta pritiska, su apsolutno neprihvatljivi, naročito kada ih iskazuju političke ličnosti na visokom položaju. Od javnih zvaničnika se očekuje da budu osobe za primjer i da služe kao uzor učtivog i odgovornog ponašanja, te koristimo ovu priliku da podsjetimo na tu obavezu. Prijetnje, uvrede, kao i mizogini komentari upućeni medijskim profesionalcima koji se pojavljuju širom Bosne i Hercegovine predstavljaju napad na slobodu izražavanja i na demokratske vrijednosti jednog društva.

https://twitter.com/OSCEBiH/status/1397616544998428675

Ovakve prijetnje moraju odmah prestati, te očekujemo od nadležnih vlasti da garantuju slobodu medija i slobodu mišljenja, koje predstavljaju jednu od ključnih vrijednosti OSCE-a i Evropske unije, te ostaju jedan od preduslova za bilo koju državu koja teži tome da se pridruži EU. Bezbjednost novinara i novinarki, analitičara i analitičarki i predstavnika i predstavnica medija mora biti osigurana u svakom trenutku.

Ohrabreni smo činjenicom da se 11 nevladinih organizacija oglasilo o upotrebi prijetnji i zastrašivanja, te pozdravljamo napore da se u Bosni i Hercegovini javno zagovara zaštita demokratskih vrijednosti, ističe se u saopštenju.

(SB)

Oznake: OSCE