OSIGURANJE PROIZVODNJE SPAS ZA POLJOPRIVREDNIKE: Rizik od uplate premije duplo manji u odnosu na rizik od štete

Česte klimatske promjene, prisutne na prostoru RS u proteklim godinama, rezultirale su lošim uslovima za poljoprivrednike, kojima ova pojava prouzrokuje oslabljen kvalitet proizvoda i nedovoljne prinose na usjevima.

Usljed velike zavisnosti od vremenskih prilika, ovakve promjene klimatskih uslova najviše muke zadaju poljoprivrednicima, koji zbog povećane količine padavina u sezoni sjetve ili dugoročnih suša u ljetnom periodu godinama unazad bilježe ogromne štete.

Ukoliko posmatramo evidentirane štete na poljoprivrednim gazdinstvima u proteklim godinama, reklo bi se da su strah i zabrinutost poljoprivrednika za proizvode izložene konstatnim nepovoljnim prilikama i te kako opravdani.

Obzirom na nepredvidivost tog faktora sa najsnažnijim uticajem na ovu privrednu granu, poljoprivrednim proizvođačima kao spas ponuđeno je osiguranje usjeva, u čemu im, subvencijama u iznosu od 50 odsto od iznosa premije osiguranja, podršku pruža i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Da elementarne nepogode kao što su grad ili suša predstavljaju prijetnju poljoprivrednim proizvođačima, te da je ove godine prekomjerna količina padavina uticala na loš kvalitet pšenice, potvrđuje Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

„Posljednjih godina kada su u pitanju vremenske neprilike, poljoprivrednike najviše ugrožavaju grad i suša, a ove godine smo svjedoci da je prekomjerna količina padavina uticala na i na loš prinos pšenice i kvalitet zrna. To se isto dešava i u voćarstvu i povrtlarstvu, gdje se mora iskoristiti više hemijskih tretmana, kako bi se kulture zaštitile. Takođe, imamo pojavu suše koja iz godine u godinu pričinjava određene štete“, ističe Marinković.

On dodaje da je zaživljavanje ideje o osiguranju usjeva i gazdinstava za slučajeve suše, leda ili nekog drugog vida vremenskih neprilika ili spoljašnjeg uticaja na prinose od izuzetnog značaja  za poljoprivrednike.

„U poslednjih godinu, godinu i po dana, poraslo je interesovanje poljoprivrednih proizvođača za osiguranje usjeva. Tim prije, što je došlo do bitnih klimatskih promjena i gotovo da nema godine kada nemamo nekakvu vremensku nepogodu koja nanese štetu poljoprivrednim usjevima. S druge strane, subvencije za osiguranje koje daje Ministarstvo poljoprivrede RS od 50 odstvo iznosa premija osiguranja svakako su stimulativne za poljoprivredne proizvođače i mi očekujemo da će u narednim godinama i svake godine interesovanje da raste i da će sve veći broj poljoprivrednih proizvođača osiguravati svoje usjeve“, kaže Marinković.

Iako ideja o osiguranju poljoprivrednih uslova, uprkos njenoj važnosti za zaštitu prinosa, i dalje ne okuplja dovoljan broj pristalica među poljoprivrednicima, Marinković smatra da ona u našem društvu ide uzlaznom putanjom i da se u narednom periodu očekuje povećano interesovanje.

„To se poslednjih godina uozbiljilo. Široka je lepeze zaštite i ima više osiguravajućih kuća koje nude povoljne premije, a kada se uzme 50 odsto subvencije Ministarstva, onda se to isplati. Mislim da je veoma mali rizik uplate premije u odnosu na rizik od štete i da će poljoprivredni proizvođači svakako sve više pribjegavati osiguranju usjeva. Vidjećemo do koje mjere će ići i subvencije, ali i kako će osiguravajuće kuće reagovati na ovu, najnoviju nastalu štetu kod ljudi koji su osigurali svoje usjeve. Tada ćemo imati neku objektivniju sliku o tome“, dodaje on.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumasrtva i vodoprivrede RS poručuju da je osiguranje proizvodnje poljoprivrednih proizvođača apsolutni trend i u Evropi i u svijetu i da RS taj trend mora pratiti.

„To je prije svega interes proizvođača, ali i Ministarstvo želi da podstakne da što veći broj poljoprivrednika osigurava svoju proizvodnju, jer ni Ministarstvo ni Vlada ne mogu intervenisati dovoljno kolike štete mogu nastati usljed različitih vremenskih nepogoda. Štete nastale pod tim okolnostima su ogromne i nijedna država, ma koliko ona jaka bila, ne može garantovati niti nadoknaditi ogromne štete koje nastanu usljed prirodnih nepogoda ili nesreća“, poručuju iz Ministarstva.

Podrška ovakvom vidu preventivne zaštite od Ministarstva neće izostati ni u narednom periodu, pa je tako za 2019. godinu predviđeno subvencionisanje u istoj vrijednosti kao i prošle godine, odnosno 50 odsto iznosa osiguranja i ne može biti veća od 25.000 КM po korisniku.

Za 2018. godinu, od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva odobreno je 174 i isplaćeno ukupno 217.750 KM. Osiguranje se odnosilo na štete prouzrokovane oštećenjem ili uništenjem osiguranih usjeva od rizika grada, požara i udara groma, dok su usjevi nepožnjeveni ili dok je list neobran.

Ponude osiguravajućih kuća

O ponudi iz ove oblasti, koja je na raspolaganju korisnicima razgovarali smo sa nekim od osiguravajućih kuća sa našeg područja.

Triglav osiguranje iz svoje ponude izdvaja paket koji poljoprivrednicima nudi mogućnost zaštite od šteta prouzrokovanih oštećenjem ili uništenjem usjeva.

“Kada je u pitanju osiguranje poljoprivrednih usjeva, u Triglav osiguranju imamo u ponudi ovaj produkt. U osnovnom pokriću nudimo osiguranje od šteta prouzrokovanih oštećenjem ili uništenjem usjeva i plodova od opasnosti: grada, požara i groma. Dodatno se uz ugovaranje osnovnog pokrića može ugovoriti i osiguranje od poplave, proljećenog mraza i oluje. Zainteresovanost poljoprivrednika za ovu vrstu osiguranja je minimalna. Nažalost, to je karakteristično, manje-više, za sve vrste dobrovoljnih osiguranja, što je u najvećoj mjeri posledica niskog nivoa svijesti o osiguranju, ali i niskog standarda naših građana”, poručuju iz Triglav osiguranja.

(banjaluka.net)

Maja Jovanović (DNS) novi načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj u banjalučkoj Gradskoj upravi

Na današnjoj redovnoj 38. sjednici Skupštine grada Banja Luka Maja Jovanović imenovana je za novog načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, a nakon što je položila svečanu zakletvu završeno je zadnje skupštinsko zasjedanje ove godine. „Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i želim da zajedničkim snagama u našem gradu poboljšamo kvalitet života svih

Kakvo vrijeme očekuje Banjalučane u novogodišnjoj noći?

Građani najvećeg grada Srpske se uveliko spremaju za novogodišnju noć, a pored zabave koju obećavaju mnogobrojni banjalučki restorani i kafići, sugrađani, ali i gosti, u najveselijoj noći u godini mogu uživati i na otvorenom, to jeste na Trgu Krajine, gdje su najavljeni koncerti poznatih grupa i pjevača.

Budžet Banjaluke 150 miliona KM

Prijedlog budžeta grada za 2020. godinu iznosi 150 miliona KM, od čega će 33 miliona KM biti izdvojena za kapitalne investicije, rečeno je danas na sjednici Skupštine grada, posljednjoj sjednici ove godine, a pred odbornicima je bio dnevni red od 78 tačaka.

DOPIS: 40 funkcionera DNS-a traži da ministar bude Rodić, Pavić ne odustaje od Aćimovića

Grupa članova Predsjedništva i Glavnog odbora DNS, predsjednika opštinskih odbora, članova organizacije mladih i organizacije žena ove stranke, planiraju da pošalju dopis predsjedniku stranke Marku Paviću, u kojem će zatražiti da povuče kandidaturu Draška Aćimovića za ministra u Savjetu ministara BiH. U dopisu, koji je u posjedu Srpskainfo, a potpisalo ga je više od 40

TENISKO ČUDO IZ GRADIŠKE: Tea Kovačević (9) pobijedila na turniru u Majamiju, najbolja među 2.000 juniora

Devetogodišnja Tea Kovačević iz Gradiške pobjednik je prestižnog i najkvalitetnijeg svjetskog teniskog turnira za mlađe juniore u Majamiju, na Floridi. Ona je sinoć, kako javlja njen trener i otac Marko Kovačević, u finalu savladala vršnjakinju iz Rumunije Jasminu Marie Stroe rezultatom 2:0, u setovima 6:0, 6:0. Za četiri dana izvanredna Tea je ostvarila pet ubjedljivih

U Banjaluci i Brčkom oduzete cigarete i duvan vrijedni 60.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 7.350 paklica cigareta i 166 kilograma duvana na tržnici u Banjaluci i na području Brčko distrikta, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 60.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.