Magazin 25.03.2016.

Osijedila u trenutku: Priča Rahele Ferari je dramatičnija od svih filmova koje ste gledali

ČITANJE: 2 minute
rahela ferari
Da li ste znali da je naša čuvena glumica osijedila u trenutku?

Rahelu generacije pamte po ulogama u “Kamiondžijama”, “Davitelju protiv davitelja”, “Tesnoj koži”, “Skupljačima perja”, “Nacionalnoj klasi”, “Tangu argentinu”.

Bela Rohel Frajnd rođena je 1911. godine u Zemunu u siromašnoj jevrejskoj porodici. U Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu je počela da statira u sezoni 1930-31, a član pozorišta postaje 1931-32. godine. Prije Drugog svjetskog rata pamte se njene epizodne uloge karakterno osobenih i ćudljivih ženskih likova. Godinu dana se usavršavala u Budimpešti i poslije toga je angažovana u Umjetničkom pozorištu u Beogradu gdje je 1940. angažovana sa suprugom Aleksandrom Stojkovićem.

Za vrijeme rata nije glumila. Bježala je od Gestapoa, jer je odbila da nosi žutu traku kojom su obilježavali Jevreje. Zbog toga se krila po palankama oko Beograda i  stalno je mijenjala mesto prebivališta kako bi zavarala trag gestapovcima.

Dok je boravila u periferijskoj udžerici kod Magde, sitne nepismene ženice, naišla je racija. Dok su zlotvori lupali na vrata, Rahela se pogledala u ogledalo i vidjela je da je u trenutku osijedila. U trenutku kada se lažno predstavila kao Ruža i kada je trebalo da preda legitimaciju, u kuću joj je uletjela komšinica Smiljka sa riječima: “Ružo, kaži dragička, dobila si poziv iz pozorišta u Pančevu.” Ferarijeva prije nego što je počela da trči glavom bez obzira, smjelo obratila gestapovcima: “Donijeli ste mi sreću. Častiću vas zbog ovog angažmana.” Ona je jedina preživjela rat u porodici Frajnd.

Od osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu 1947. bila je prvakinja tog pozorišta. U privatnom životu su je pamtili kao omiljenu suprugu, majku, komšinicu.

(24sata.rs)