Sport 03.12.2015.

Oskar Pistorius proglašen krivim za ubistvo Riv Stinkam

ČITANJE: 1 minuta
Oscar Pistorius
Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorius proglašen je krivim za ubistvo svoje djevojke Riv Stinkam. Sud u Južnoafričkoj Republici ukinuo je raniju presudu za ubistvo iz nehata.

Još nije poznata visina zatvorske kazne o kojoj Sud trenutno vijeća. Pistorius je kriv za ubistvo i time se očekuje da će mu biti izrečena zatvorska kazna u trajanju od najmanje 15 godina.

Pistorius je ranije osuđen na pet godina zatvora za ubistvo iz nehata svoje djevojke Riv Stinkam 14. februara 2013. godine u njihovom domu u južnoafričkom glavnom gradu Pretoriji. Kaznu je izdržavao u kućnom pritvoru.

Tužitelji su zatražili prekvalifikaciju ubistva iz nehata u klasično ubistvo, a to znači težu presudu i Pistoriusa vraća u zatvor.

Paraolimpijac je tog dana došao u njihovu kuću i pucao iz puške kroz vrata kupatila u kojem je usmrtio djevojku. Na sudu je tvrdio kako je mislio da se u kupatilu nalazi lopov.

Poznatiji kao “Blade Runner”, Pistorius je rođen bez obje fibule, duge kosti u potkoljenici, a noge su mu amputirane već u prvoj godini života. Ušao je u historiju 2012. godine kao prvi sportista amputirac koji je učestvovao na Olimpijskim igrama.

(AA)